In ons magazine Groener Wonen en op onze website inspireren we je graag met verschillende trends en praktische tips op het gebied van comfortabel én duurzaam wonen. Maar wat is precies duurzaam wonen? En wat voor opties zijn er voor mijn situatie? We leggen het je graag uit in dit artikel.

Waarom duurzaam wonen?

Om onze aarde te beschermen, zullen we allemaal een steentje moeten bijdragen aan een milieuvriendelijkere wereld. Een van de manieren waarop je dat kan doen is met je woning. Duurzaam wonen helpt je impact op het klimaat te verkleinen én helpt je comfortabeler te wonen en energie te besparen.

Nu hoef je niet meteen je spullen weg te doen en in een tiny house te gaan wonen (al kan dat natuurlijk wel) om duurzamer te leven. Ook in je huidige woning kan je een verschil maken.

Hoe kan ik duurzaam wonen?

Duurzaam wonen kan op verschillende manieren. Zo kan je bijvoorbeeld:

isolatie van je huis

Je woning isoleren

Door je woning te isoleren, zorg je ervoor dat de warmte beter en langer in je woning blijft. Ook houdt je koude buitenlucht uit je woning, waardoor je minder last hebt van tocht en vocht in huis. Je kan je woning op verschillende plekken isoleren: Zo is er vloer-, spouwmuur-, gevel– en dakisolatie. Het is niet nodig om alle plekken te isoleren. In de regel geldt echter wel dat hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe meer warmte er vastgehouden kan worden.

Heb je geen idee of jouw woning al geïsoleerd is? Lees dan hier tips om dat te controleren.

Energie besparen

Energie besparen

Je woning isoleren vraagt om een investering. Je kan het echter wel terugverdienen door lagere energiekosten. Zo hoef je namelijk minder vaak te stoken om het binnen behaaglijk te krijgen. Naast isolatie zijn er nog andere manieren waarop je energie kan besparen in je woning: Laat lampen bijvoorbeeld niet onnodig aan staan, voorkom sluipverbruik en kies voor apparaten met een zuinig energielabel.

Met een aantal simpele aanpassingen kun je al behoorlijk wat energie in je woning besparen. Ook in een huurwoning is het mogelijk om je energierekening te verlagen. Het is een van de meest eenvoudige stappen naar duurzaam wonen.

Zonnepanelen kopen bevestiging

Groene energie gebruiken

Wie zich verdiept in duurzaam wonen, zal al snel het advies tegenkomen om zonnepanelen op je dak te laten leggen. En dat is niet gek. Met zonnepanelen kun je op een duurzame manier je eigen groene energie opwekken. Hierdoor ben je niet of minder afhankelijk van het net en kun je gebruik maken van schone energie.

Een voorwaarde voor het plaatsen van zonnepanelen is wel dat je dak geschikt moet zijn. Wanneer je geen geschikt dak hebt of in een huurwoning woont, kun je alsnog gebruik maken van zonne-energie door middel van speciale coöperaties. Een andere optie is om gebruik te maken van stroom van een groene energieleverancier als Greenchoice.

Anderen lazen ook:  Lagetemperatuurverwarming (ltv)

hoge temperatuur warmtepompsysteem

Van het gas af gaan

In veel huizen vind je nog een cv-ketel die de warmte in huis regelt. Bij duurzaam wonen hoort echter een duurzamere manier van je huis verwarmen. Dat kan op meerdere manieren: Door middel van een warmtepomp, infraroodpanelen en/of zonneboilers. Warmtepompen werken op elektriciteit en verminderen zo de CO2-uitstoot.

Om een warmtepomp te kunnen instaleren, moet je huis goed geïsoleerd zijn en zullen onder andere je uitgiftesystemen aan gepast moeten worden. Wat er precies aangepast moet worden is afhankelijk van het type warmtepomp dat je wilt installeren en de huidige situatie in je woning. Een andere optie is een hoge temperatuurwarmtepomp die je kan aansluiten op bestaande uitgiftesystemen in je woning. Dit systeem is momenteel nog in ontwikkeling en zal naar verwachting in het najaar van 2022 op de markt komen.

In plaats van een warmtepomp kun je ook gebruik maken van infraroodpanelen om je woning (plaatselijk) te verwarmen. De panelen werken op elektriciteit en kunnen gebruikt worden als hoofd- of bijverwarming.

Door middel van een zonneboiler kun je daarnaast met de kracht van de zon zorgen voor warm water in je woning. Ook warm tapwater wordt namelijk in veel woningen nog geleverd door de cv-ketel en dus door middel van aardgas.

Groendak

Groen in en rondom huis

Luchtzuiverende planten filteren de vervuiling uit de lucht en dragen bij aan een gezond binnenklimaat. Buiten je woning kan groen bijdragen aan de isolatie van je woning en biodiversiteit. Door middel van een groen dak kan je de warmte in de winter binnenshuis houden en in de zomer buitenshuis. Ook door duurzaam te tuinieren draag je bij aan de biodiversiteit en bovendien helpt het wateroverlast te voorkomen.

Eco-interieur

Bewust en duurzaam kopen

Duurzaam wonen gaat verder dan alleen je woning zelf. Ook qua inrichting kun je milieuvriendelijke keuzes maken. Kies voor tweedehands meubels en let op het materiaal dat je kiest. Ga ook liever voor tijdloze meubelstukken in plaats van trendgevoelige items.

STinyhouse Minitopia

Duurzaam wonen op een bijzondere manier

Sommigen nemen duurzaam wonen naar de next level en zetten zich volledig in voor een betere wereld. Zo zijn er al verschillende Nederlanders die in een tiny house wonen en volledig zelfvoorzienend zijn. Ook zijn talloze architecten en ontwerpers bezig met het ontwikkelen van nieuwe duurzame woningen, zoals een huis van plastic.

Iedere editie van Groener Wonen magazine gaan we op bezoek in een bijzondere woning. Neem onder andere eens een kijkje in deze woningen:

Foto Tiny house: Henny van Belkom

*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Greenchoice.