Wil je zonnepanelen op je dak? Dan kun je ervoor kiezen om deze te kopen of  je kunt zonnepanelen huren. Beide opties hebben voor- en nadelen, het is daarom goed om te kijken wat het best bij jouw situatie past.

Waarom zou je zonnepanelen huren?

Zonnepanelen huren kan erg aantrekkelijk zijn om verschillende redenen. Wanneer je direct rendement van je zonnepanelen wilt, maar niet de mogelijkheid hebt om te investeren in de aanschaf, kun je ze huren. Je hoeft dan niet eerst een groot bedrag in te leggen, maar profiteert wel direct. Ook hoef je geen geld te lenen. Daartegenover staat wel, dat je maandelijks een huurbedrag betaalt. Dit bedrag is in de regel echter lager dan de opbrengst van de zonnepanelen, je verdient er dus wel degelijk aan! Een ander voordeel van huren is, dat je je niet druk hoeft te maken om reparaties of garantie, de panelen zijn niet jouw eigendom en de aanbieder is verantwoordelijk voor defecten.

zonnepanelen huren

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Er zijn verschillende partijen die zonnepanelen huren als optie aanbieden. Een daarvan is duurzame energieleverancier Greenchoice. Ook mensen die bij een andere energieleverancier klant zijn, kunnen via Greenchoice zonnepanelen huren. Na een dakscan ontvang je een offerte; je ziet zo direct wat de mogelijkheden voor jou zijn. Wanneer je ervoor kiest om zonnepanelen te gaan huren, worden deze geïnstalleerd en vervolgens wek je zelf zonne-energie op.

Alsnog zonnepanelen kopen?

Soms is er de optie om de gehuurde zonnepanelen alsnog te kopen. Je spreekt dan een bedrag af met de aanbieder waarvoor je de zonnepanelen kunt overnemen. Het huurcontract komt te vervallen en de zonnepanelen worden vervolgens jouw eigendom.

zonnepanelen huren

Waarom zou je zonnepanelen kopen?

Uiteindelijk is het financieel gunstiger om zonnepanelen te kopen, dan te huren. Je houdt er simpelweg meer aan over. Wanneer je dus wel voldoende budget hebt om te investeren, of het niet erg vindt om gebruik te maken van een lening om in zonnepanelen te investeren, is het daarom verstandiger deze te kopen in plaats van te huren. Voor wie dat niet kan of wil, is huren een goede oplossing.

Anderen lazen ook:  Wat is een postcoderoos en hoe werkt de regeling?

Lees ook:

Groener Wonen nieuwsbrief

*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Greenchoice.