Je wilt zelf je energie opwekken, maar weet niet of dit op jouw dak kan. En wat als dit niet zo blijkt te zijn? Er zijn verschillende factoren die bepalen of jouw dak geschikt is. We geven antwoord op de vraag; is mijn dak geschikt voor zonnepanelen? Ook vertellen we je meer over de alternatieven voor zonnepanelen op jouw eigen dak. 

Wat maakt een dak geschikt voor zonnepanelen?

Er is een aantal factoren dat bepaalt hoe geschikt jouw dak is voor zonnepanelen. De belangrijkste hiervan is de mate van zonlicht en schaduw dat op jouw dak valt. Hoewel zonnepanelen ook op een bewolkte dag nog energie opwekken, is het rendement behoorlijk lager. Ligt jouw dak een groot deel van de dag in de schaduw, dan wek je aanzienlijk minder energie op dan wanneer het dak de gehele dag in de zon ligt. Schaduw is van grote invloed op de opbrengst. De panelen zijn namelijk in bijna alle gevallen geschakeld en wanneer op één van de panelen schaduw valt, zal de opbrengst van het hele systeem een stuk lager zijn. In het artikel ‘Zonnepanelen: Hoe werkt het?’ lees je meer over de exacte werking van zonnepanelen en hoe schaduw dit beïnvloedt.

Wat is de juiste ligging?

In de meest ideale situatie plaats je je zonnepanelen op het zuiden, met een hoek van zo’n 35 á 40 graden. Niet alleen de richting van de panelen, maar ook de hellingsgraad is van belang voor het beste resultaat. De minst gunstige richting is over het algemeen het noorden of noordwesten.

zonnepanelen op dak

Hoe weet ik of mijn dak geschikt is?

In principe mag je op ieder dak zonnepanelen plaatsen zonder dat je daarvoor een vergunning nodig hebt. Dit is mits je je aan de vastgestelde regels houdt uiteraard. Wanneer je in een monumentaal pand of beschermd stads- of dorpsgezicht woont, heb je wel een vergunning nodig. Meer informatie over zo’n vergunning vind je bij de Rijksoverheid. Om op een snelle manier te weten of je dak geschikt is, kun je een dakscan laten uitvoeren. Je vult je adres in, selecteert de plek op het dak waar je je zonnepanelen graag zou hebben, vult je verbruik in en krijgt meteen te zien wat je zou kunnen besparen. Je kunt vervolgens een vrijblijvend voorstel aanvragen met de kosten en eigenschappen van de zonnepanelen op een rij.

Anderen lazen ook:  Een miljoen huizen met zonnepanelen

Wat als mijn dak niet geschikt is?

Ligt je dak in de schaduw, krijg je geen vergunning of is er een andere reden waarom zonnepanelen op jouw dak geen optie zijn, maar wil je wel graag investeren in zonnepanelen? Dat kan. Er is een aantal mogelijkheden waar je in zou kunnen investeren. Je zou je bijvoorbeeld kunnen aansluiten bij een energiecoöperatie. Investeer bijvoorbeeld in projecten zoals zonnepanelen op het dak van een museum of schoolgebouw. De stroom die jouw deel zonnepanelen opwekt, wordt van je energierekening afgetrokken. Participeer je in een project in de buurt? Dan kom je daarnaast ook in aanmerking voor de postcoderoosregeling.

 

Groener Wonen nieuwsbrief

*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Greenchoice.