Elektrische auto’s zijn dankzij hun accupakket zwaarder dan de gemiddelde auto en hebben veel kracht dankzij het hoge koppel. Mede hierdoor vragen de auto’s best wat van de banden. Verschillende bandenproducenten hebben zelfs een speciale band voor EV’s ontwikkeld. Hoe zit dat precies? Wij vertellen je graag meer over de geschikte band voor de elektrische auto. 

In theorie zijn gewone autobanden ook geschikt voor de elektrische auto. Toch zijn er steeds meer fabrikanten die een speciale band ontwikkelen. Dat komt omdat de elektrische auto wel bepaalde eisen stelt aan de band, waardoor niet elke band geschikt is en speciale banden voor een optimale prestatie en zelfs hogere actieradius zorgen.

Waar let je op?

Bij de bandenkeuze voor de elektrische auto speelt de rolweerstand een belangrijke rol. Een lagere rolweerstand betekent minder stroomverbruik en dus een hogere actieradius. De rolweerstand wordt mede bepaald door de samenstelling van het rubber en de structuur van de band. Daarnaast ook door de afmetingen van de band. Een grote diameter met een betrekkelijk smal loopvlak zorgt voor een kleinere rolweerstand, dat zie je dus vaak terug bij elektrische auto’s.

Speciale band

Verschillende bandenmerken hebben ook een speciale band voor de elektrische auto ontwikkeld. Denk aan Michelin (Pilot Sport EV en e-Primacy), Hankook (iON). Deze banden zijn allemaal toegespitst op de elektrische auto. Zo hebben ze een kleinere rolweerstand en zijn ze beter afgestemd op het hoge koppel van de elektrische auto. Daarnaast is bij deze banden extra aandacht besteed aan het rolgeluid. Elektrische auto’s zijn van zichzelf een stuk stiller dan auto’s met een verbrandingsmotor. Het rolgeluid van de banden is vaak het meest dominante geluid wat je hoort. De banden die speciaal voor de EV ontwikkeld zijn, maken minder geluid wat het rijcomfort verhoogd.

Behoud van je banden

Elektrische auto’s lokken door hun hoge koppel al snel uit tot een ‘sportieve’ rijstijl. Naast dat het snelle optrekken je actieradius niet ten goede komt, is het ook funest voor je banden. Ze slijten daar een stuk sneller door. Het is dus aan te raden om een normale rijstijl te hanteren om zo de levensduur van je banden te verlengen. Ook abrupt remmen en het gebruik van de sportstand hebben een negatief effect. Kies daarom bijvoorbeeld liever voor de regeneratiemodus en rijd in de eco-stand. Meet daarnaast regelmatig je bandenspanning en pomp de banden indien nodig op. Zijn je banden te zacht, dan zorgt dat voor een hogere rolweerstand, wat je juist niet wilt. Onderspanning zorgt ervoor dat je banden sneller slijten, wat ook nog eens nadelig is voor het milieu in verband met de fijnstof die daarbij vrijkomt.

Anderen lazen ook:  De voorjaarsschoonmaak, hoe pak je dat duurzaam aan?

autoband elektrische auto

Zijn jouw banden aan vervanging toe? Denk dan goed na voor welke banden je kiest. Om je op weg te helpen hebben we deze keuzehulp opgesteld.
• Zomer, winter of all-season: de ANWB raadt aan om voor zomer- en winterbanden te kiezen. Volgens de ANWB zijn allseason banden minder effectief bij zware auto’s. Mede door het hoge gewicht is het gevaarlijk om in winterse omstandigheden met zomerbanden te rijden.
• Eigen wensen: sportieve rijder? Dan kun je het beste voor de speciaal ontwikkelde sportbanden voor elektrische auto’s kiezen, zoals de Michelin Pilot Sport EV. Is het geluid belangrijk? Kies dan voor een band die speciaal voor een EV is ontwikkeld.
• Duurzaamheid: Elektrische auto’s zijn ‘schone’ auto’s, omdat ze geen schadelijke gassen uitstoten. Wel komt er fijnstof en CO2 vrij bij slijtage van de banden. Verschillende merken richten zich daarom op het ontwikkelen van zo ‘schoon’ mogelijke banden, zoals de Bridgestone Ecopia (niet speciaal voor EV).

Dit artikel verscheen eerder in Groener Wonen 02-23 en is geschreven door Janouk Vermaas.