Zonnepanelen zijn bijna niet meer uit het straatbeeld weg te denken. En misschien heb ook jij wel eens nagedacht over de aanschaf van panelen. Maar hoe werken ze en wat leveren ze je op?

 

In dit artikel behandelen we de volgende onderwerpen:

 

Werking van zonnepanelen

Een zonnepaneel bestaat uit allerlei zonnecellen, die in een serie aan elkaar geschakeld zijn. In deze zonnecellen zit silicium en deze stof maakt het mogelijk dat zonlicht kan worden omgezet in elektriciteit. Door zonlicht komen er namelijk elektronen vrij in de silicium en deze elektronen stromen dan langs alle zonnecellen in het paneel. Op deze manier wordt stroom opgewekt, die dan weer gebruikt kan worden voor in huis. Hoe meer zonlicht op de panelen valt, hoe meer elektronen vrij komen en dus ook hoe meer elektriciteit wordt opgewekt.

De elektronen die door de panelen stromen, lopen in een zogeheten gelijkstroom. Om de elektriciteit geschikt te maken voor gebruik in huis, moet dit worden omgezet in wisselstroom. Hiervoor heb je een omvormer nodig. Om zoveel mogelijk opbrengst te genereren, kan deze het best in de buurt van de panelen liggen.

Op een bewolkte dag leveren zonnepanelen ook elektriciteit, maar dan wel in veel mindere mate dan op een stralende dag. Als het paneel geheel in de schaduw komt te liggen, wordt er echter geen elektriciteit opgewekt. Direct zonlicht is dus echt een vereiste. Zorg er daarom ook voor dat je zonnepanelen plaatst op een plek waar ze zon vangen.

De zonnecellen in een paneel vormen dus een aaneengeschakelde serie. Dit betekent dan ook dat wanneer één cel uit deze serie in de schaduw komt te liggen, de serie wordt onderbroken en er geen elektriciteit meer kan worden opgewekt. Om deze reden zijn er ‘bypass diodes’ in het paneel verwerkt. Door deze diodes worden beschaduwde cellen overgeslagen in de serie en kunnen de elektronen dus toch door blijven stromen. Hierdoor wordt er natuurlijk wel minder energie opgewekt dan wanneer het gehele paneel in de zon ligt.

zonnecellen

Plaatsing zonnepanelen

De plaatsing van je panelen is erg belangrijk voor de effectiviteit ervan. Panelen die gericht zijn op het zuiden profiteren van het meeste zonlicht en generen dus ook het meeste energie. Daarnaast is het van belang dat de panelen niet te heet worden, dan wordt de efficiëntie namelijk lager. Het is dus slim om iets van ruimte tussen je zonnepanelen en het dak te laten, zodat er een luchtstroom achter het paneel langs kan waaien. Hierdoor krijgt het systeem de nodige verkoeling.

Daarnaast moet je rekening houden met schaduw die kan ontstaan door bijvoorbeeld je schoorsteen of omliggende bomen of huizen. Ook mogen de panelen niet te dicht bij de rand van het dak liggen, want dan kan er schade ontstaan tijdens hevig weer.

Anderen lazen ook:  Zonnepanelen en bliksem

Niet alleen de plaatsing op het dak heeft invloed op de hoeveelheid stroom die je kunt opwekken. Ook de ligging van je woning binnen Nederland is een bepalende factor. Hier heb je natuurlijk zelf niet echt invloed op, maar toch is het noemenswaardig. De intensiteit van de zonnestraling is namelijk niet overal in Nederland gelijk. In het westen is deze straling een stuk sterker dan in het oosten van het land. De regionale verschillen in stroomopbrengst kunnen daardoor oplopen tot wel 10%.

Lees ook: Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

zonnepanelen op dak

Kosten en subsidies

Hoe hoog de kosten van je zonnepanelen zijn, hangt natuurlijk af van het aantal panelen dat je op je dak wil plaatsen. Een set van tien panelen kost ongeveer € 4400. Dit is inclusief omvormer, installatie en btw. Deze btw is nog terug te vragen bij de belastingdienst. Uiteindelijk betaal je ongeveer € 3650 voor jouw tien zonnepanelen (cijfers: Milieu Centraal).

De energie die wordt opgewekt door zonnepanelen wordt uitgedrukt in kWh. Dit is kilowatt per uur. Volgens stichting Milieu Centraal leveren tien panelen jaarlijks 2360 kWh op. Voor deze opgewekte energie hoef je niet te betalen. Het tarief per kWh ligt bij energieleveranciers op 23 cent (prijspeil 2019). Normaal gesproken zou je dus 23 cent moeten betalen voor iedere kWh die je gebruikt. De stroom die je opwekt met je zonnepanelen is zo dus 2360 x 0.23 = € 542,80 waard. Per jaar bespaar je dus bijna € 550 euro aan energiekosten. Met een dergelijke besparing, verdien jij de investering in zonnepanelen binnen zeven jaar terug.

Nieuwe salderingsregeling

Tot 1 januari 2023 krijg je via de salderingsregeling precies evenveel vergoed voor de opgewekte stroom als voor de stroom die je verbruikt. Vanaf die datum wordt de regeling stapsgewijs afgebouwd naar 0 in 2031. Dat betekent dat je nog wel de geleverde zonne-energie vergoed krijgt maar dat het belastingvoordeel vervalt. Zonne-energie die je zelf meteen verbruikt, krijg je wel 100 procent vergoed.

Zonnepanelen kopen of huren

Er zijn een paar keuzes die je kan maken als je besluit om zonnepanelen te nemen, zoals ga je zelf zonnepanelen kopen of ga je ze huren? Het is ook mogelijk om collectief zonnepanelen te kopen. Vaak krijg je korting als je samen met je buren panelen gaat kopen. Daarnaast zijn er ook nog verschillen in de panelen zelf. Zo zijn er polykristallijn (blauwe) en monokristallijn (zwarte) zonnepanelen en kun je de panelen in of op je dak laten plaatsen.

Oriënteer je van te voren goed om te kijken welke optie het best bij jouw situatie past. Om je op weg te helpen geven we je graag tips waar je op kunt letten bij het kopen van zonnepanelen.

 

Meer weten over zonnepanelen? In Groener Wonen 01 2020 lees je er alles over in het zonne-energiedossier. Bestel jouw nummer online via Vipwinkel.nl.