De stroom die jouw zonnepanelen opwekken, kun je niet altijd meteen zelf gebruiken. Wanneer je niet thuis bent, of je verbruikt geen stroom, wordt deze elektriciteit daarom aan het net geleverd. Deze stroom kun je daarna, gratis, weer terugkrijgen. Dit wordt salderen genoemd.

Zonnepanelen wekken energie op wanneer de zon schijnt. Dat is natuurlijk logisch, maar dit betekent wel dat je panelen overdag dus de meeste energie opwekken. En dan zijn de meeste mensen niet eens thuis. Je verbruikt eigenlijk pas weer energie als je na je werk of andere bezigheden weer thuis komt. De energie die je ’s middags opwekt, is dus eigenlijk overbodig. Hiervoor heeft de overheid iets bedacht: salderen.

Wat is salderen?

Salderen houdt in dat alle stroom die je opwekt, maar op dat moment niet gebruikt, aan het elektriciteitsnet wordt geleverd. Wanneer je wel stroom nodig hebt, krijg je deze stroom van je energieleverancier. Deze streept de gebruikte elektriciteit dan af tegen de geleverde elektriciteit. Op die manier betaal je dus niets voor stroom. Bedraagt het tarief per kWh bijvoorbeeld 23 cent, dan betaalt de energieleverancier jou deze 23 cent per kWh voor geleverde stroom. Huishoudens betalen dan weer 23 cent per kWh om stroom te verbruiken. Zo kom je onder de streep uit op gratis stroom. Er zijn tegenwoordig ook opties om je opgewekte energie zelf op te slaan. Zo kwam Tesla op de markt met de Powerwall. Dit is als het ware een mega accu die alle stroom bewaart, tot het moment dat je deze zelf nodig hebt.

zonnepanelen

Terugleververgoeding

Mocht je met jouw zonnepanelen nou meer stroom opwekken dan dat je verbruikt, dan krijg je een vergoeding van je energieleverancier per kWh die jij extra hebt geleverd aan het elektriciteitsnet. Deze vergoeding wordt de ’terugleververgoeding’ genoemd en ligt tussen de 3 en 11 cent. Dit is een stuk lager dan de 23 cent die gebruikers betalen om stroom af te nemen. Het verschil in deze prijzen zit in leveringskosten en belastingen die worden verhaald op de consument, waardoor dit tarief dus flink hoger uitvalt. De vergoeding van 3-11 cent is dus alleen de prijs die wordt gerekend voor stroom.

Anderen lazen ook:  Subsidie isolatie

De hoogte van de terugleververgoeding mag door energieleveranciers zelf worden bepaald. Als je veel extra stroom opwekt, die je dus niet verbruikt, kan het zeker gunstig zijn om leveranciers te vergelijken. De vergoedingstarieven lopen, zoals boven vermeld, uiteen van 3 tot 11 cent. Wanneer je bijvoorbeeld 500 kWh meer hebt gegenereerd dan dat je hebt verbruikt, kan je uiteindelijke vergoeding dus uiteenlopen van € 15 tot € 55.

De salderingsregeling geldt tot 1 januari 2023. Vanaf 1 januari 2023 wordt de regeling geleidelijk afgebouwd. Dat betekent dat het voordeel dat huishoudens ontvangen op hun energiebelastingen, in ruil voor het terugleveren aan het net, elk jaar iets minder wordt. Uiteindelijk wordt dat voordeel 0 en ontvang je alleen een vergoeding van de energieleverancier voor de teruggeleverde zonnestroom. Uitgangspunt is dat zonnepanelen steeds goedkoper zullen worden, zodat het op termijn ook zonder subsidie financieel aantrekkelijk is om zonnepanelen te installeren. De afbouw van de salderingsregeling gaat automatisch, je hoeft daar niets voor te doen.

Groener Wonen nieuwsbrief