Overweeg je om zonnepanelen neer te leggen? Er zijn een aantal zaken waarop je kunt letten. Ten eerste moet je natuurlijk weten of jouw dak wel geschikt is voor zonnepanelen en beslis je of ze wilt kopen of huren. Ga je zonnepanelen kopen? Dan kun je op deze zaken letten.

Nu veel vakanties niet doorgaan deze zomer gebruiken velen hun vakantiegeld om hun huis te verduurzamen. Ook in de ‘anderhalvemetersamenleving’ zijn zonnepanelen nog steeds populair. Dat is ook niet gek, want zonnepanelen bieden je immers veel voordelen:

  • Doordat je je eigen energie opwerkt, wordt je energierekening lager
  • Je kan nu nog geld terugleveren aan het net en daar een vergoeding voor krijgen
  • Het is goed voor het milieu
  • De waarde van je huis stijgt

Wanneer je besloten hebt zonnepanelen te kopen, zijn er nog een aantal andere beslissingen die je kan nemen. Kies je bijvoorbeeld voor panelen in je dak of op je dak? En wil je blauwe of zwarte panelen? We leggen je uit waar je op kan letten.

Zonnepanelen plaatsen

Zonnepanelen kopen, waar let je op?

Wanneer je zonnepanelen koopt, zijn er verschillende zaken waar je op let. Naast de plaatsing op of in het dak, zit er ook nog verschil in de panelen zelf en bepaal je ook hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Op deze punten kun je letten:

Welke kleur panelen en hoeveel?

Er zijn polykristallijn (blauwe) en monokristallijn (zwarte) panelen. Doordat men over het algemeen blauwe panelen minder mooi vond, zijn fabrikanten zwarte panelen gaan maken. De kwaliteitsverschillen tussen beide soorten zijn vaak klein. Vaak is het meer een esthetische keuze.

Nadat je hebt bepaald welke zonnepanelen je graag wilt, is het tijd om te kijken hoeveel je er nodig hebt. Volgens Greenchoice is het gemiddelde jaarlijkse stroomverbruik in Nederland 3300 kWh. Dat houdt in dat een gemiddeld huishouden zo’n 11 of 12 zonnepanelen van 325 WattPiek nodig heeft om het stroomverbruik op te vangen. Hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt, is afhankelijk van je energieverbruik.

In of op het dak?

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen. Zo heb je in-dak- en op-dak-panelen. André Vlaspoel, mede-eigenaar van Navito en Sunpower Energy Solutions legt het verschil uit: “In-dak-panelen zitten als het ware geïntegreerd in het dak, op dezelfde hoogte als de dakpannen. Op de plek waar het paneel zit, zijn dan geen dakpannen. Op-dak-panelen worden op de dakbedekking gemonteerd. De keuze voor in-dak-panelen is meestal een esthetische keuze. Deze panelen gaan tot ongeveer 300 tot 310 Wattpiek, maar op-dak-panelen zijn er al met een opbrengst van zo’n 370 Wattpiek.”

Een veelgemaakte fout, zo vertelt André, is dat op-dak-panelen met speciale constructies als in-dak-panelen gemonteerd worden. Zo komt het bijvoorbeeld voor dat panelen in kunststof bakken worden gemonteerd, terwijl deze panelen daar simpelweg niet geschikt voor zijn. Er is dan geen ruimte voor ventilatie, wat kan leiden tot oververhitting.  Wil je in-dak-panelen, kies dan voor panelen en het montagesysteem dat hier ook echt voor bedoeld is”, luidt zijn advies.

Zonnepanelen kopen bevestiging

Manier van bevestiging

Een belangrijk punt van aandacht bij het plaatsen van zonnepanelen is volgens André de manier van bevestiging. “Het is vrij gebruikelijk om de zonnepanelen met beugels op dakpannen te bevestigen. Wij doen het anders, we schroeven een lat op het dak en schroeven hier de beugel op vast, zodat de installatie niet op de dakpan rust. Bij montage rustend op de dakpannen is er een risico op breuk van de pannen wat schade aan de panelen of lekkage kan veroorzaken.”

Ook is het belangrijk om de constructie te beschermen tegen vogels. “Wanneer je je panelen op je schuine dak monteert, adviseren we altijd speciale borstels te bevestigen aan de randen van je panelen. Hiermee voorkom je dat vogels nesten bouwen onder de panelen en hier schade aanrichten”, vertelt André. “Op een plat dak is het belangrijk ervoor te zorgen dat de zonnepanelen met genoeg gewicht worden verankerd, zoals bijvoorbeeld met stoeptegels. Doe je dit onvoldoende dan kunnen je zonnepanelen tijdens een storm losraken.”

Anderen lazen ook:  Feiten en fabels over zonnepanelen op een rijtje

Geschakeld of niet

In sommige gevallen zijn zonnepanelen in serie aan elkaar geschakeld. Bij een beschadiging op het paneel of de zonnecel wordt de serie onderbroken en ben je een groot deel van de opbrengst kwijt. Dat hoeft echter niet het geval te zijn volgens André: “Wij werken met een systeem dat ervoor zorgt, dat de stroom per paneel wordt doorgegeven aan de omvormer: SolarEdge omvormers en optimizers. Achter elk paneel zit een optimizer. Het grote voordeel is, dat je bij een defect aan een paneel veel minder opbrengst verliest en dat je digitaal kunt inzien welk paneel problemen vertoont, aan de hand van de informatie die de optimizer doorgeeft. Daarnaast, en misschien wel het grootste voordeel, is dit systeem veilig. Wanneer er een storing ontstaat dan schakelen de optimizers terug naar veilige modus van 1 Volt per paneel. Dit voorkomt gevaarlijke situaties.”

dak geschikt voor zonnepanelen

Kiezen van de juiste installateur

Wanneer je ‘zonnepanelen kopen’ en je woonplaats intypt in Google krijg je waarschijnlijk duizenden suggesties voor installateurs in jouw buurt. Met de vraag naar zonnepanelen is ook het aanbod gegroeid de laatste jaren. Hoe kies je nu de juiste installateur? Om je te helpen bij de keuze kun je letten op keurmerken. Zonnekeur is het bekendste Nederlandse keurmerk voor zonne-energie.

Onderhoud van zonnepanelen

Sommigen maken zich zorgen om het onderhoud wanneer ze zonnepanelen kopen. Dat vraagt echter weinig aandacht. Regenwater is vaak voldoende om ze schoon te spoelen. Als ze echt vies zijn of hardnekkige vlekken hebben, kun je ze schoonmaken of laten schoonmaken. Doe je dit zelf? Gebruik dan altijd osmosewater of gedemineraliseerd kraanwater. Leidingwater bevat te veel kalk en dat is slecht voor de panelen. Gebruik ook geen zeep. Meer tips voor het onderhoud van zonnepanelen lees je hier.

Zonne-energie salderen

Terugleveren of opslaan

Ga je zonnepanelen kopen en wek je uiteindelijk meer energie op dan je verbruikt? Dan kun je nu nog het overschot aan het net terugleveren, ofwel salderen. Dit maakt zonnepanelen kopen heel aantrekkelijk, maar de komende jaren wordt de salderingsregeling wel afgebouwd. Het zou mooi zijn als je het overschot aan energie zelf zou kunnen opslaan in een accu. Dit systeem bestaat al, de bekendste is de Tesla Powerwall. De verwachting is dat dit systeem steeds meer toegepast zal worden wanneer de salderingsregeling verdwijnt. Een thuisbatterij is niet goedkoop. De kosten liggen momenteel op zo’n € 7000 en een batterij gaat waarschijnlijk minder lang mee dan de zonnepanelen en moet dus vaker vervangen worden. De verwachting is wel dat deze prijzen zullen dalen.

Zolang de salderingsregeling nog bestaat, is terugleveren aan het net voorlopig een goedkopere optie. Wie in een elektrische auto rijdt en zelf een laadpaal voor de deur heeft, kan deze auto ook als een soort thuisbatterij gebruiken door te laden op momenten dat er veel zonne-energie voorhanden is.

 

Dit artikel is een bewerkte versie van het eerder verschenen artikel in Groener Wonen editie 1 2020. Meer weten over zonnepanelen? In Groener Wonen 01 2020 lees je er alles over in het zonne-energiedossier. Bestel jouw nummer online via Vipwinkel.nl.