Ook al is het lekker lang licht en staat je verwarming niet aan, toch kun je in de zomer nog flink wat energie verbruiken. Bijvoorbeeld doordat de koelkast te warm staat of omdat je de airco de hele dag laat werken. Met onze tips geniet je van de zomer zonder dat je energierekening de pan uit rijst. Zo kan je eenvoudig energie besparen. 

Het huis koel houden

Lucht je huis vroeg in de ochtend als het nog koel is. Sluit vervolgens deuren, ramen en gordijnen om de hitte buiten te houden. Zo hoef je minder te koelen. Lees editie 02 2024 van Groener Wonen meer over zonwering.

Minder en korter douchen

Douchen kost veel energie en water. Korter of kouder douchen bespaart al veel, vooral met een waterbesparende douchekop. Een gemiddelde douchebeurt van 8 minuten kost bij een gasboiler ongeveer € 0,55 en bij een elektrische boiler € 0,68. Een bad kost bijna het dubbele. Dagelijks badderen kan oplopen tot € 10 per persoon per week.

Oven en fornuis uit

Gebruik de oven niet op warme dagen om de temperatuur binnen laag te houden. Maak in plaats daarvan een salade of barbecue buiten. Groente en krieltjes kunnen ook prima op de BBQ.

Airco of ventilator?

Een airco gebruikt 20 keer meer kWh dan een ventilator. Wil je toch een airco? Kies dan voor een energiezuinige met label A++ of hoger. Combineer een airco met een ventilator voor efficiëntere koeling.

energie besparen

Controleer je koelkast

Koelkasten en vriezers zijn grote energieverbruikers. Plaats ze niet in een warme ruimte en overweeg een energiezuinig model. Houd je vriezer vol om energie te besparen

In de tabel zie je welke klimaatklassen er zijn voor koelkasten en hoe de temperatuur in de ruimte mag zijn waar ze in staan.

Buiten de was drogen

Een droger verbruikt veel energie. Hang je was buiten, dit bespaart energie en heeft een reinigende werking. Gebruik binnen een warmtepompdroger met energielabel A+++.

Anderen lazen ook:  Feiten en fabels over windenergie

Ledverlichting

Ledlampen verbruiken minder energie en geven geen warmte af. Ze zijn efficiënter dan gloeilampen en gaan langer mee.

Zet de cv-ketel op eco- of zomerstand

In de eco-stand verbruikt je cv-ketel minder gas doordat de warmtewisselaar niet continu warm gehouden wordt.

Solarlampjes

Gebruik solarlampen voor tuinverlichting. Ze laden overdag op en branden ’s avonds zonder extra energiekosten.

Doe alles uit als je op vakantie gaat

Controleer voor vertrek of alle apparaten uitstaan. Zet koelkasten en vriezers (als ze leeg zijn) uit en laat de deuren openstaan om schimmelvorming te voorkomen.

Zorg voor een groene tuin

Een groene tuin bespaart energie en bevordert biodiversiteit. Vermijd tegels, gebruik klimop voor isolatie en overweeg een groendak.

Geen terrasverwarming

Gebruik een warm kleed of trui in plaats van terrasverwarming. Dit bespaart veel energie.

Vijverpomp met timer of op zonne-energie

Kies voor een vijverpomp op zonne-energie of met timer om energie te besparen. Zorg voor een goed biologisch evenwicht in de vijver.

Podcasts over energiezuinig leven

  1. Beter Leven‘ behandelt vragen over energiebesparing.
  2. Met de stroom mee‘ gaat in op de energietransitie.
  3. Studio Energie‘ bespreekt ontwikkelingen in het energie- en klimaatdebat.

Dit artikel verscheen in Groener Wonen 02 2024.