De zeespiegel stijgt, de temperatuur is omhoog gegaan, er komen steeds vaker extreme weersveranderingen en het leven van steeds meer diersoorten wordt bedreigd. Het is niet voor niks dat het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) alarm heeft geslagen. Er zal op alle niveaus (van overheden tot burgers) moeten worden samengewerkt om de impact zo klein mogelijk te houden. Nu vraag je je misschien af: ‘Wat kan ik doen tegen klimaatverandering?’. Om te beginnen kun je eens je eigen leven onder de loep leggen en kijken waar jij duurzamere keuzes kan maken. We helpen je hieronder op weg met 5 tips.

1. Eet vaker vegetarisch of liever nog: vegan

Om jouw steentje bij te dragen tegen klimaatverandering, kun je (vaker) vegetarisch gaan eten. 40 procent van de broeikasgassen door de voedselproductie in Nederland komt door de verwerking van vlees. Door vaker geen vlees te eten, maak je al een duurzamere keuze. Nog beter zou het zijn als je volledig plantaardig gaat eten. Ook al zou je maar een paar dagen in de week vegetarisch of veganistisch eten, is het toch beter voor het milieu. Volgens het IPCC rapport kunnen we de uitstoot door voedsel met 70 procent verminderen als we de helft minder rood vlees eten en twee keer zoveel fruit, groenten en noten.

Vind je het lastig om een veganistische maaltijd op tafel te zetten? Laat je inspireren door de makkelijke en lekkere recepten van V’GAN lifestyle magazine.

2. Iedereen tegen klimaatverandering

‘Hoe kan ik in m’n eentje nu een stap zetten tegen klimaatverandering door energie te besparen? Dat scheelt toch nauwelijks uitstoot?’ Wellicht heb je dat jezelf weleens afgevraagd. Heb je jezelf dan ook weleens gevraagd hoeveel Nederlanders zo denken? Nederland kent momenteel bijna 17,5 miljoen inwoners, waarvan er zo’n 14,5 miljoen mensen ouder zijn dan 15 jaar. Als we met z’n allen toch die verwarming één graad lager gaan zetten of de lampen uitzetten als we niet thuis zijn, kunnen we gezamenlijk een hoop energie besparen.

Anderen lazen ook:  Isolatie in een nieuwbouwwoning

Weet je niet waar je moet beginnen met energie besparen? Start dan met deze simpele tips:

  • Douche korter
  • Zet lampen uit als je niet in een kamer bent
  • Gebruik een stekkerdoos om sluipverbruik tegen te gaan
  • Trek eerst een dikke trui aan in plaats van meteen de verwarming aan te zetten
  • Gebruik de eco-stand van apparaten
  • Hang was buiten te drogen
  • Was minder vaak
  • Kies voor groene stroom

3. Ga voor zero waste alternatieven

Gebruik zo min mogelijk plastic en kies vaker voor milieuvriendelijkere alternatieven. In plaats van een plastic tandenborstel kun je bijvoorbeeld een bamboe tandenborstel gebruiken en in plaats van een plastic tube tandpasta kun je kiezen voor tandtabletjes. In de ultieme zero waste vervangingslijst van Het Zero Waste Project vind je duurzame alternatieven voor alledaagse voorwerpen.

4. Kies tweedehands

Is je oude shirt vol gaten nu echt toe aan vervanging? Kijk dan eerst of je tweedehands leuke aankopen kan doen. Heb je toch echt nieuwe kleding nodig? Shop dan bij een duurzame winkel. En dat oude shirtje gooi je natuurlijk niet weg in de prullenbak, maar in de textielcontainer zodat het gerecycled kan worden.

5. Vermijd het vliegtuig

Ga zo min mogelijk met het vliegtuig op vakantie en kies liever voor een bestemming dichtbij huis. Pak ook wat vaker de fiets in plaats van de auto. Heb je toch regelmatig een auto nodig? Kijk of je een auto kan delen of kies voor elektrisch rijden.

Heb jij nog een simpele tip om een stap te zetten tegen klimaatverandering?

Groener Wonen nieuwsbrief