Pepijn Vloemans is hoofd-communicatie bij Fastned. Dit bedrijf ontstond ruim zeven  jaar geleden toen Bart Lubbers en Michiel Langezaal de handen ineen sloegen om een gezamenlijk doel te verwezenlijken: elektrisch rijden een succes maken in Nederland en daarbuiten. Pepijn vertelt ons meer over de visie van het bedrijf, de praktijk van het elektrisch rijden en de mogelijkheden voor de toekomst.

Fastned snellaadstation

,,Wij willen zorgen dat Nederland (én Europa) voorbereid is op de komst van elektrisch rijden. Het moet klaar zijn, vóór het zo ver is. Het aanvragen van een grote netaansluiting voor de elektriciteit en het verwerven van locaties zijn bijvoorbeeld tijdrovende zaken. Doordat we hier op voorhand in geïnvesteerd hebben, is er in Nederland al een dekkend netwerk van snellaadstations gereed wanneer de elektrische auto’s in grote getalen op de markt komen.

Fastned heeft nu in Nederland langs de snelweg 91 snellaadstations met 100% duurzame energie, waar alle volledig elektrische auto’s snel kunnen opladen. Onze elektriciteit is 100% groen. De daken van Fastned bestaan uit zonnepanelen die energie opwekken en daarnaast maken we gebruik van de energie van lokale windmolenparken. We streven ernaar, dat voor wegverkeer in de toekomst helemaal geen benzine of diesel meer gebruikt zal worden.”

In de praktijk kan het voorkomen dat het laden wel even duurt. Het laden zelf kost wat tijd, maar wellicht moet je ook nog even wachten op je voorganger. Kunnen de laadstations van Fastned aantrekkelijker gemaakt worden, met bijvoorbeeld Wi-Fi of werkplekken?

,,Werkplekken is niet de juiste oplossing, wel het aanbieden van een toilet, een kop koffie en een broodje. Op dit moment kun je met de meeste auto’s in een kwartier ongeveer 200 kilometer range toevoegen. En, we zien dat die laadsnelheid steeds hoger wordt, en dat gaat in een rap tempo. Door werkplekken te creëren, zouden mensen onbedoeld lang een lader bezet kunnen houden en daarnaast is het in de toekomst ook niet nodig.

Fastned snellaadstation opladen elektrische auto

We zien het laden als tanken, maar dan met groene stroom. Nu weten we dat laden niet daadwerkelijk zo snel als tanken zal worden, maar in de toekomst zul je in ongeveer 10 minuten je auto kunnen bijladen. We zijn daar al dichter bij in de buurt dan velen denken. Je haalt even een broodje of kop koffie, gaat naar het toilet en beantwoordt je berichten en je kunt alweer rijden. Door deze snelste laders op onze stations te installeren, laten we ook aan de markt zien dat het netwerk er klaar voor is. Nu de auto’s nog. Om nog even terug te komen op het wachten op de voorganger, ook dat houden wij in de gaten. De stations die erg druk zijn, proberen we waar mogelijk dan ook uit te breiden.”

Anderen lazen ook:  Waar moet je aan denken als je voor een elektrische auto kiest?

Is elektrisch rijden ook geschikt voor mensen die veel en/of lange afstanden rijden?

,,Dat hangt af van het type auto. Er zijn al wat elektrische auto’s met een hoge range. De Kia E-Niro, de Hyundai Kona en de Tesla Model 3 hebben een range van 400-450 kilometer. Dat maakt deze auto’s bij uitstek geschikt voor mensen die veel kilometers maken. Daarnaast komen er in 2020 bij bijna alle autofabrikanten elektrische auto’s uit met een hoge(re) range.

Vaak noemen mensen als bezwaar ook het feit dat een benzineauto met een volle tank veel meer kilometers kan maken dan een elektrische auto op een volle accu. Dit zijn allemaal dingen die aan het veranderen zijn. Door de hogere range kun je in de nabije toekomst meer kilometers maken op een volle accu. Daarnaast wordt het door de steeds kortere laadtijd ook gemakkelijker om je auto tussendoor bij te laden. De combinatie van een hoge range en een snelle laadtijd neemt eigenlijk de praktische bezwaren wel weg. Ook hebben we voor mensen die veel komen laden een Gold Membership, waarbij de prijs per kWh lager ligt dan het standaard tarief per kWh.”

Fastned snellaadstation

Zou je dan kunnen zeggen dat iedereen nu over zou kunnen stappen op een elektrische auto?

,,Dat blijft lastig te zeggen, er zijn immers altijd specifieke gevallen. Zo kan het voor mensen zonder eigen oprit, die bijvoorbeeld in een appartementencomplex wonen, in de praktijk nog wat onhandig zijn om hun auto op te laden. We willen er naar toe dat we ook meer snelladers bij supermarkten en elders in de stad plaatsen, zodat er steeds meer plekken komen waar je snel je auto kunt bijladen. Voor de mensen die echt veel kilometers maken, is het misschien slim om nog even te wachten tot de auto’s met een hogere range op de markt komen. Wij zien eigenlijk drie stappen die moeten gebeuren om het elektrisch rijden echt volledig door te laten breken.

  1. De prijs van de elektrische auto’s moet omlaag.
  2. De actieradius moet omhoog.
  3. Er moet een goede infrastructuur en een betrouwbaar netwerk zijn.

Met die laatste stap zijn wij  bij Fastned volop bezig, het is aan de fabrikanten om  de accu’s te verbeteren en bijvoorbeeld te zorgen dat de auto’s op hogere snelheid kunnen laden. En we zien dat op dit moment ook al gebeuren; de accu’s worden goedkoper en er komen steeds meer elektrische auto’s de weg op met een hogere laadsnelheid. Wij geloven erin dat met deze drie stappen elektrisch rijden in de nabije toekomst voor iedereen haalbaar moet kunnen zijn.’’

Groener Wonen nieuwsbrief