Koop je als particulier een volledig elektrische personenauto of ga je deze privé leasen? Dan kom je in aanmerking voor de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP). Hoe werkt deze subsidie voor elektrisch rijden?

De subsidie voor elektrisch rijden geldt voor zowel nieuwe als gebruikte elektrische personenauto’s in de kleinere of compacte middenklasse. Je kan de subsidie eenmalig aanvragen als je voldoet aan de voorwaarden. De regeling loopt van 1 juli 2020 tot 1 juli 2025, mits het budget niet eerder op is.

Voorwaarden voor de subsidie voor elektrisch rijden

Op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) staan de voorwaarden waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor de subsidie voor elektrisch rijden. Zo moet de elektrische personenauto die je aanschaft 100% elektrisch zijn met een actieradius van minimaal 120 kilometer en de catalogusprijs mag niet lager zijn dan €12.000 en niet hoger dan €45.000. Daarnaast moet de auto als elektrische auto geproduceerd zijn en mag het dus geen omgebouwde auto betreffen.

Voor 2021 is het budget op. In januari 2022 komt er nieuw budget beschikbaar. Een extra voordeel is dat er in 2022 drie keer zoveel budget vrij komt. Door de dalende aankoopprijzen zal het subsidiebedrag wel lager zijn. Je ontvangt dan een bedrag van € 3.350 in plaats van de geplande € 3.700. Het bedrag voor tweedehands auto’s blijft wel € 2.000.

Let op! Om in aanmerking te komen voor de subsidie voor elektrisch rijden is het noodzakelijk dat je koop- of leaseovereenkomst afgesloten is in hetzelfde kalenderjaar waarin je de subsidie aanvraagt. Wil je dus in 2022 subsidie aanvragen? Dan moet je koop- of leaseovereenkomst afgesloten zijn op of na 1 januari 2022. De datum van je overeenkomst is leidend. De auto mag ook niet eerder dan 1 januari 2022 op je naam staan.

Subsidie aanvragen

Vanaf 1 juli dit jaar is het mogelijk om online een aanvraag voor de subsidie voor elektrisch rijden in te dienen. Koop of lease je een elektrische auto op of na 4 juni 2020, dan kun je de subsidie gaan aanvragen.

Anderen lazen ook:  Is elektrisch rijden iets voor mij?

Het totale budget voor de subsidieregeling wordt verdeeld over de periode van 2020 tot 2025. Dit jaar is er €17,2 miljoen beschikbaar gesteld, waarvan €10 miljoen voor nieuwe elektrische auto’s en €7,2 miljoen voor gebruikte elektrische auto’s.

Meer informatie over de subsidie voor elektrisch rijden is te lezen op de website van de RVO. Om je keuze in elektrische personenauto’s makkelijker te maken heeft de RVO een lijst met importeurs en dealers opgesteld waarvan zij weet dat de voertuigen in aanmerking komen.

Bron: rvo.nl

Lees ook:

 

Groener Wonen nieuwsbrief