De elektrische auto wint razendsnel terrein in Nederland. Waren er aan het begin van 2018 nog 28.000 EV’s in ons land, nu staat de teller al op 72.000 volledig elektrische auto’s. Laadpalen schieten her en der als paddenstoelen uit de grond. Redacteur Janouk laat haar benzineauto een weekje staan en test: elektrisch rijden, hoe gaat dat nu in de praktijk?

Elke dag stap ik in mijn trouwe Ford Ka, niet elektrisch, wel behoorlijk zuinig. En als er één ding is wat ik zeker weet, dan is het wel dat ik niet zonder benzine stil langs de weg kom te staan. Dat stilstaan langs de weg blijft voor velen een heikel punt bij de overstap naar een volledig elektrische auto, begrijpelijk. Het is ook één van de punten waar ik bij de elektrische auto vooral heel benieuwd naar ben.  Deze week mag ik de volledig elektrische Hyundai Kona Electric met 64 kWh-batterij testen. De Kona is een compacte en comfortabele SUV en na een duidelijke uitleg over deze elektrische auto gaat het avontuur dan echt beginnen.

Elektrische auto ervaring met rijden

Mijn gemiddelde week

Wie de overstap naar elektrisch rijden overweegt, doet er goed aan te kijken naar je rijgedrag en het gemiddelde aantal kilometers dat je wekelijks rijdt. Zo weet je bijvoorbeeld hoe belangrijk een hoge actieradius voor jou is. Ik maak dagelijks de rit van huis naar werk en andersom (totaal zo’n 70 kilometer) en ga op pad voor reportages door heel het land. In het weekend een verjaardag of een uitje en dan zijn we er ongeveer wel. Hoe vaak en hoe ver ik rijd, verschilt per week. Gemiddeld rijd ik zo’n 500 tot 600 kilometer per week.

De Hyundai Kona heeft een actieradius van 449 km. Een vrij hoge actieradius als we het vergelijken met andere populaire elektrische auto’s. Met mijn benzine auto rijd ik ongeveer 450 kilometer op een volle tank. In theorie zou dit dus enigszins aan elkaar gelijk moeten zijn.

Ervaring rijden in een elektrische auto

Hoe is om te rijden in een elektrische auto?

Het rijden in de Hyundai Kona is vooral te omschrijven als comfortabel. Doordat een elektrische auto, in tegenstelling tot een brandstofauto, direct over maximaal koppel beschikt, kun je snel optrekken. Daarnaast is een elektrische auto geruisloos. Het geluid van de motor hoor je niet.

Wat elektrisch rijden nog meer anders maakt dan rijden in een brandstofauto? One-pedal-driving, hierdoor hoef je niet meer te schakelen. Daarnaast heb je ook het rempedaal minder nodig. Door het gaspedaal los te laten, rem je op de elektromotor. Het regeneratief remsysteem zorgt er vervolgens voor dat een deel van die energie teruggewonnen wordt. Je kunt de intensiteit van dit systeem naar eigen voorkeur instellen met behulp van de schakelpeddels.

Anderen lazen ook:  Tweedehands elektrische auto aanschaffen

Elektrische auto rijden laadstation

Hoe gaat het laden?

Wanneer ik de Kona ophaal, is de accu nagenoeg vol. Pas twee dagen later wil ik de auto voor het eerst opladen. Ik weet dat ik in de daaropvolgende dagen flink wat kilometers ga maken. Daarom sluit ik de auto tijdens werktijd aan op een stadslaadpaal. Het aansluiten gaat simpel en probleemloos en is in een minuutje gepiept. Wanneer ik de auto krap vier uur later weer ophaal, ben ik enigszins teleurgesteld. Het valt me tegen hoever de batterij opgeladen is. Door de relatief langzame laadtijd van een stadspaal, is het fijner als je de auto langere tijd kan laten staan.

Onderweg passeer ik een Fastned laadstation. Ik besluit hier meteen de proef op de som te nemen. Ik sluit de auto aan, haal een kop koffie, blader wat door een tijdschrift en drie kwartier later heb ik 43 kWH bijgeladen. Dat is zo’n 300 kilometer. De batterij staat dan op ongeveer 80%. Snelladen is het snelst tot ongeveer 80%, hierna neemt de laadsnelheid af.

Elektrisch rijden ervaring

Mijn ervaring met de elektrische auto

Mijn week rijden in een elektrische auto is me goed bevallen. De auto is van alle gemakken en meer voorzien. Ook de afstanden die ik op een accu kon afleggen zijn me meegevallen. Ik heb me hierin niet gelimiteerd gevoeld. Op dagen waarin ik wat langere afstanden aflegde, heb ik van tevoren gecheckt of er mogelijkheden tot laden waren.

Het laden ging, mits je er de tijd voor neemt, ook soepel. Toch zou ik zelf de overstap nog niet maken. Ik woon in een appartementencomplex, waar een eigen laadpaal niet mogelijk is. Dit wordt dan een ‘openbare’ laadpaal waarbij ik tegen een hoger tarief moet laden én niet de garantie heb dat deze vrij is. Daarnaast vind ik de laadtijd persoonlijk nog te lang.  Elektrisch rijden vergt simpelweg nog wel wat meer planning dan rijden in een benzineauto. Wanneer snelladen goedkoper wordt of ‘gewoon’ laden sneller gaat, zal ik de afweging zeker nog eens opnieuw maken. Voor nu kies ik nog voor het ‘gemak’ van een benzineauto.

 

De complete ervaring van redacteur Janouk met de elektrische auto Hyundai Kona lees je in Groener Wonen 3-2019.

Foto’s: Janouk Vermaas i.s.m. Hyundai Nederland

Groener Wonen nieuwsbrief