Harm Zeven is expert automotive bij de ANWB. De organisatie zet zich in om zoveel mogelijk mensen te informeren over (en bij te staan in) het verkeer. Zo ook over elektrische auto’s, zodat iedereen zelf een weloverwogen keuze kan maken. We stellen hem vijf vragen over elektrisch rijden.

Elektrisch rijden,elektrische auto

Op de website van de ANWB staat vermeld dat de CO2-uitstoot van een elektrische auto ongeveer 30%-55% lager ligt dan een benzineauto. Waarom geen 100%?

“De CO2-uitstoot tijdens het rijden is wel degelijk nul. Maar de stroom, die daarvoor nodig is, is niet altijd groen. Veel elektriciteit in Nederland wordt nog gewonnen uit fossiele brandstoffen, zoals kolen en aardgas, of in kerncentrales. Dit wordt dan grijze stroom genoemd. Daarnaast wordt er ook CO2 uitgestoten bij de productie van de auto zelf.”

Hoeveel goedkoper, of duurder, is elektrisch rijden?

“Elektrisch rijden is op het moment nog iets duurder dan het rijden met een benzine- of dieselauto. Vorig jaar was dit bij nieuwe auto’s een verschil van ongeveer 10%, nu nog maar 4%. Dit komt door een hogere aanschafprijs en vooral door de afschrijving. Een nieuwe middenklasse elektrische auto schrijft de eerste vier jaar zo’n 5000 euro per jaar af. In het gebruik is een elektrische auto echter juist veel goedkoper. Ten eerste betaal je minder belastingen en daarnaast is het onderhoud goedkoper. Ook kost elektriciteit minder dan benzine en zijn er bijtellingsvoordelen. Toch weegt dit nog niet op tegen de hoge afschrijvingen.”

elektrisch rijden, elektrische auto, Harm zeven, groener wonen

Wat is de levensduur van een accu en wat gebeurt er daarna mee?

“Er wordt vaak gedacht dat een accu niet lang meegaat. Dit komt omdat we het vergelijken met de accu’s die we al kennen. Bijvoorbeeld in je telefoon of laptop. En ja, deze gaan niet heel lang mee. Toch blijkt dat de accu’s voor elektrische auto’s best lang mee gaan. Fabrikanten geven zelfs al garanties af voor maar liefst acht jaar. Dat wil natuurlijk wel wat zeggen. De grondstoffen, die voor het maken van de accu zijn gebruikt, kunnen worden hergebruikt. In de Amsterdam Arena zorgen gebruikte accu’s voor elektriciteit. Het streven is dus wel, dat er zoveel mogelijk wordt gerecycled.”

Anderen lazen ook:  Welke band is geschikt voor de elektrische auto?

Hoeveel kost het laden eigenlijk?

“Om deze vraag te beantwoorden, bestaat er een vuistregel. Thuis laden, dus met een persoonlijke paal, kost grofweg 20 cent per kilowattuur (kWh). Laad je bij een publieke paal op straat, dan ben je ongeveer 40 cent per kWh kwijt. Snelladen, langs de snelweg, is het duurst en kost ruim 60 cent per kWh. Stel dat je gemiddeld 20 kWh nodig hebt om 100 km te kunnen rijden. Dan betekent dit dat wanneer je je auto bijlaadt tot een actieradius van 100 km, je thuis 4 euro en langs de snelweg 12 euro kwijt bent. Tenzij je thuis stroom opwekt met zonnepanelen, dan is het gratis.”

Veel mensen twijfelen over de aanschaf van een elektrische auto. Hoe haal je die twijfels weg?

“Informatie vergaren is heel belangrijk. En dan met name over de ontwikkelingen die elektrische auto’s doormaken. Het verschil tussen de eerste generatie auto’s en de bolides die nu op de weg rijden, is al enorm. Zaken die dus als negatief worden beschouwd, zoals een lage actieradius, zijn al een stuk verbeterd. Daarnaast organiseert de ANWB ook evenementen waar je kunt proefrijden en alles kunt vragen wat je maar kunt bedenken.”

Meer lezen? Bekijk dan het hele interview in de eerste editie van Groener Wonen.