Een elektrische auto is in gebruik nauwelijks meer duurder dan een auto met brandstofmotor. Dat blijkt uit de Elektrisch Rijden Monitor 2020 van de ANWB. Bij een elektrische auto betaal je ongeveer 57 eurocent per kilometer en bij een brandstofauto 56,4 eurocent.

De resultaten van het onderzoek van de ANWB laten zien dat steeds meer Nederlanders elektrisch gaan rijden. Er zijn momenteel bijna 145.000 elektrische personenauto’s in Nederland. Zo’n 40 procent van de Nederlanders heeft interesse in elektrisch rijden en 26 procent overweegt om binnen 5 jaar een elektrische auto aan te schaffen.

Redenen om wel/niet elektrisch te rijden

Volgens de ANWB zijn het milieu, niet meer hoeven te tanken, voordelig in gebruik, voorbereid zijn op de toekomst en goede rijeigenschappen de meest genoemde redenen om een elektrische auto willen kopen. Redenen om niet een elektrische auto te kopen zijn vaak dat het te duur is, de actieradius niet genoeg is, er te weinig laadpalen zijn, huidige auto is nog niet aan vervanging toe of de levensduur van de accu is niet voldoende.

De ontwikkelingen bij elektrische auto’s gaan steeds verder. Je komt steeds verder met de acculading en er komen ook steeds meer laadpalen in Nederland bij. De gebruikskosten zijn inmiddels ook bijna hetzelfde als bij een benzineauto, wat elektrisch rijden aantrekkelijker maakt.

 

Bron: ANWB