De zeespiegel stijgt, de temperatuur is omhoog gegaan, er komen steeds vaker extreme weersveranderingen en het leven van steeds meer diersoorten wordt bedreigd. Nu vraag je je misschien af: ‘Wat kan ik doen tegen klimaatverandering?’. Om te beginnen kun je eens je eigen leven onder de loep leggen en kijken waar jij duurzamere keuzes kan maken. We helpen je hieronder op weg met 6 tips.

1. Eet vaker vegetarisch of liever nog: vegan

Om jouw steentje bij te dragen tegen klimaatverandering, kun je (vaker) vegetarisch gaan eten. 40 procent van de broeikasgassen door de voedselproductie in Nederland komt door de verwerking van vlees. Door vaker geen vlees te eten, maak je al een duurzamere keuze. Nog beter zou het zijn als je volledig plantaardig gaat eten. Ook al zou je maar een paar dagen in de week vegetarisch of veganistisch eten, is het toch beter voor het milieu. Volgens het IPCC rapport kunnen we de uitstoot door voedsel met 70 procent verminderen als we de helft minder rood vlees eten en twee keer zoveel fruit, groenten en noten.

Vind je het lastig om een veganistische maaltijd op tafel te zetten? Laat je inspireren door de makkelijke en lekkere recepten van V’GAN lifestyle magazine.

2. Iedereen tegen klimaatverandering

‘Hoe kan ik in m’n eentje nu een stap zetten tegen klimaatverandering door energie te besparen? Dat scheelt toch nauwelijks uitstoot?’ Wellicht heb je dat jezelf weleens afgevraagd. Heb je jezelf dan ook weleens gevraagd hoeveel Nederlanders zo denken? Nederland kent momenteel bijna 17,5 miljoen inwoners, waarvan er zo’n 14,5 miljoen mensen ouder zijn dan 15 jaar. Als we met z’n allen toch die verwarming één graad lager gaan zetten of de lampen uitzetten als we niet thuis zijn, kunnen we gezamenlijk een hoop energie besparen.

Weet je niet waar je moet beginnen met energie besparen? Start dan met deze simpele tips:

3. Ga voor zero waste alternatieven

Gebruik zo min mogelijk plastic en kies vaker voor milieuvriendelijkere alternatieven. In plaats van een plastic tandenborstel kun je bijvoorbeeld een bamboe tandenborstel gebruiken en in plaats van een plastic tube tandpasta kun je kiezen voor tandtabletjes. In de ultieme zero waste vervangingslijst van Het Zero Waste Project vind je duurzame alternatieven voor alledaagse voorwerpen.

4. Kies tweedehands

Is je oude shirt vol gaten nu echt toe aan vervanging? Kijk dan eerst of je tweedehands leuke aankopen kan doen. Heb je toch echt nieuwe kleding nodig? Shop dan bij een duurzame winkel. En dat oude shirtje gooi je natuurlijk niet weg in de prullenbak, maar in de textielcontainer zodat het gerecycled kan worden.

Anderen lazen ook:  Baking soda: Eén middel voor vrijwel alles

5. Meer groen

We benoemden net al dat overstappen naar groene stroom een goede stap is om klimaatverandering tegen te gaan. Maar niet alleen qua stroom is groen goed. Denk ook aan planten in huis en in je tuin.  Luchtzuiverende planten dragen bij aan een gezond binnenklimaat in je woning. Buiten je woning helpen planten bij isolatie en stimuleren ze de biodiversiteit. Heb je een plat dak? Overweeg dan eens om een groen dak te nemen en laat er planten op plaatsen. Dat is niet alleen een fijne plek voor bijen en vlinders, maar helpt ook de warmte in de winter binnenshuis te houden en in de zomer juist buitenshuis. Ga daarnaast voor een duurzame tuin en vervang je stenen door planten.

6. Vermijd het vliegtuig

Ga zo min mogelijk met het vliegtuig op vakantie en kies liever voor een bestemming dichtbij huis. Pak ook wat vaker de fiets in plaats van de auto. Heb je toch regelmatig een auto nodig? Kijk of je een auto kan delen of kies voor elektrisch rijden.

 

Waarom is klimaatverandering een probleem?

Klimaatverandering houdt in dat de wereldwijde klimaatpatronen aan het veranderen zijn. Dat komt doordat er steeds meer broeikasgassen in de atmosfeer waar te nemen zijn. Het gevolg daarvan is dat de aarde aan het opwarmen is. De wereld is de laatste 130 jaar al één graad Celsius warmer geworden. Daarnaast is het zeeniveau met twintig centimeter gestegen.

Door klimaatverandering warmt de wereld in een snel tempo op. Per tien jaar stijgt de temperatuur in alleen al in Nederland in de winter met bijna een halve graad. De opwarming van de aarde is nadelig voor zowel de natuur als de mens. IJskappen smelten, de zeespiegel stijgt steeds verder en het weer wordt steeds extremer. Wanneer we niks doen om klimaatverandering tegen te gaan, kan een derde van alle plant- en diersoorten binnen 100 jaar uitsterven.

Wat zijn de gevolgen van de klimaatverandering?

Door de klimaatverandering raakt voedsel op, verliezen veel diersoorten hun leefgebied en is er meer vervuiling. Daarnaast zorgt het ook voor extreme droogtes. In Nederland komen extreem droge zomers vaker voor dan zestig jaar geleden. Dat blijkt uit een onderzoek van het KNMI en de Universiteit Utrecht. De droogte is het gevolg van weinig neerslag en/of hoge verdamping. Aan de hand van klimaatmodellen hebben het KNMI en de Universiteit Utrecht de veranderingen in droogte geanalyseerd. Op die manier kunnen ze zien wat de oorzaken waren van de veranderingen. Uit het onderzoek bleek dat de klimaatsverandering mede verantwoordelijk is voor de toename in de temperatuur en verdamping in het binnenland.

De klimaatmodellen voorspelden een lagere temperatuur zien dan werkelijk is waargenomen. Hieruit concludeerden de onderzoekers dat de stijging in de temperatuur te danken is aan de uitstoot van broeikasgassen.

 

Bronnen: KNMI, WNF

 

Heb jij nog een simpele tip om een stap te zetten tegen klimaatverandering?

Groener Wonen nieuwsbrief