Een sfeervolle kroonluchter of een handige felle lamp, in praktisch alle ruimtes in onze woning vind je wel een of meerdere lampen. Verlichting is goed voor zo’n 15% van ons energieverbruik. Energie besparen op verlichting is daarom iets om bij stil te staan! Wij geven tips, zo kun je op verlichting besparen.

Ledlampen

Wanneer je nog gloeilampen in huis hebt, vervang deze dan zo snel mogelijk door ledlampen. Hoewel een ledlamp duurder is dan een gloeilamp, gaat hij veel langer mee. Ook verbruikt hij tot wel 85% minder energie. En halogeenlampen zijn dan wel een stuk zuiniger dan gloeilampen, maar toch loont het om ook deze te vervangen. Ledlampen verbruiken tot wel 75% minder energie dan halogeenlampen.

Wanneer je je lampen al hebt vervangen door spaarlampen is het niet nodig deze te vervangen door ledlampen, wanneer ze nog werken. Ledlampen zijn zuiniger dan spaarlampen, maar het is aan te raden deze pas te vervangen wanneer de spaarlampen daadwerkelijk aan vervanging toe zijn.

Maak gebruik van daglicht

De zon is niet alleen een energiebron, maar ook de grootste gratis lichtbron. Maak dan ook optimaal gebruik van daglicht. Houd de ramen vrij en doe overdag de gordijnen open. Lichte kleuren op de muren zorgen voor een lichtere ruimte en ook een lichtkoepel of dakkapel kan een oplossing zijn om meer daglicht binnen te laten.

verlichting besparen

In de tuin op verlichting besparen

Niet alleen in, maar ook om het huis kun je veel energie op verlichting besparen. Denk bijvoorbeeld aan je tuinverlichting. Kies voor ledverlichting op zonne-energie en je tuin wordt gratis verlicht!

Bewegingssensoren

In ruimtes waar je maar kort bent of niet vaak komt, kan een bewegingssensor een slimme oplossing zijn. Deze schakelt het licht aan wanneer er beweging wordt gedetecteerd. Wanneer dit niet meer het geval is, schakelt deze weer uit. Zo voorkom je dat er onnodig lichten blijven branden.

Anderen lazen ook:  Energie besparen tijdens je vakantie

op verlichting besparen met een bewegingssensor

Houd je energieverbruik bij

Ook bij verlichting is sprake van sluipverbruik. Je hebt dit vaak niet door, maar door je energieverbruik goed bij te houden, kun je dit sluipverbruik ontdekken en aanpakken.

Slimme verlichting

Er bestaan slimme lampen die je bijvoorbeeld met een app op afstand kan bedienen. Nu hoef je natuurlijk niet het licht alvast aan te doen, wanneer je onderweg bent naar huis, maar je kunt op deze manier wel voorkomen dat lichten onnodig branden, doordat je ze vanaf een afstand kunt uitschakelen.

Groener Wonen nieuwsbrief