Zowel in als om het huis kun je met simpele stappen energie besparen. Denk bijvoorbeeld aan lampjes op zonne-energie in de tuin of deurdrangers in huis. Energie besparen in en om het huis doe je simpel en snel met behulp van deze tips.

 

Energie besparen in de tuin

We beginnen buiten, want ook met een duurzame tuin kun je energie besparen. Heb je wel eens nagedacht over beplanting op of voor je gevel? Zo kan het helpen, wanneer je muur op het zuidwesten staat, om een heg neer te zetten. De wind waait in ons land meestal uit die richting en die muur vangt dus veel (koude) wind. Door een heg voor de muur te plaatsen, koelt de muur minder snel af en kun je stookkosten besparen. Kies dan wel voor een wintergroene haag. Mooi extra voordeel is, dat je ook meteen een schuilplaatsje biedt aan vogels en andere dieren.

energie besparen tuin

Tuinverlichting

Een tweede punt waar je energie op kunt besparen, is je tuinverlichting. Kies voor verlichting met zonnecellen, dan kun je gebruik maken van gratis zonne-energie. Je vindt dit soort lampjes in vrijwel iedere bouwmarkt en ze zijn verkrijgbaar in veel verschillende uitvoeringen. Denk bijvoorbeeld aan vrolijke lichtsnoertjes of aan spotjes die je eenvoudig in de grond kunt prikken.

Koelkast in de schuur

Niets zo handig als een tweede koelkast of vriezer waar je wat voorraad in kunt bewaren. Velen hebben deze omwille van de ruimte in de schuur staan. Maar is dit wel zo verstandig? Het antwoord is ‘nee’. Een koelkast in de schuur moet tijdens warme dagen veel meer moeite doen om de juiste temperatuur te houden en verbruikt dan ook meer energie. Je kunt er daarom beter voor kiezen de extra koelkast in huis te zetten.

Zonnepanelen op het schuurtje

Wellicht heb je al zonnepanelen op je dak en wil je er meer, of kunnen er juist geen zonnepanelen op je dak. Wanneer je een schuurtje hebt met het dak op een gunstige ligging, is het ook een idee om zonnepanelen op het dak van je schuurtje te plaatsen. Wanneer je nog van plan bent om een schuurtje te plaatsen, houd deze mogelijkheid dan ook in je achterhoofd. Zo kun je ervoor zorgen dat de ligging van het dak direct optimaal is.

Anderen lazen ook:  Hoe lang nog gas in huis? Koken en stoken zonder gas

Energie besparen in huis

Ook binnenshuis valt er genoeg te winnen. In het artikel ‘Energie besparen in vijf simpele stappen’ hielpen we je al op weg. Zo kun je je leidingen isoleren, deurdrangers plaatsen en gebruikmaken van een slimme app om inzicht te verkrijgen in je verbruik. Maar er is nog veel meer. Loop bijvoorbeeld eens een rondje om te inventariseren welke apparaten je in huis hebt. Oude apparaten kunnen echte energieslurpers zijn. Het zal dan ook lonen om deze te vervangen.

energie besparen water

Water besparen

Bijna 20% van het energieverbruik gaat op aan warm water voor de badkamer en de keuken; hier valt dan ook een flinke slag te slaan. Simpele tips om hier iets aan te doen:

  • Laat de kraan niet langer lopen dan nodig
  • Stel de kraan niet te warm in en liefst direct op de juiste temperatuur, kies voor een thermostaatkraan
  • Plaats een waterbesparend mondstuk op de kraan en ga voor een waterbesparende douchekop
  • Probeer korter te douchen en kies liever voor de douche dan voor een bad

 

Groener Wonen nieuwsbrief