Energie besparen, we willen het allemaal. Om ons steentje bij te dragen aan een betere wereld, maar ook om een lagere energierekening te krijgen. Naast grootscheepse verbouwingen en maatregelen zijn er ook simpele dingen waarmee energie besparen gemakkelijk te doen is.

Energie besparen zonder grote investeringen

Wanneer energie besparen je doel is, maar je liever nog geen grote investeringen doet, kun je alvast klein beginnen. Door simpele maatregelen te treffen en goed te letten op je verbruik, kun je een flink bedrag op je energierekening besparen. De meeste tips leveren je vrijwel meteen geld op.

Leidingen isoleren

Verwarmingsbuizen die door onverwarmde ruimtes lopen geven onbedoeld veel warmte af, waardoor je stookkosten oplopen. Door leidingisolatie toe te passen verlaag je dit verlies. Het is een goedkope maatregel, die je snel terugverdient. Daarnaast kun je je leidingen ook gemakkelijk zelf isoleren. Het gaat dan specifiek om de warmwaterleidingen en cv-leidingen die door onverwarmde ruimtes lopen, omdat hier het meeste verlies wordt geleden. In de verwarmde ruimtes wordt al gestookt en is het verlies, en daarmee ook het rendement van deze maatregel, lager. Je hebt vaak de keuze tussen isolatiemateriaal met of zonder sluitmechanisme. Het verschil is dat materiaal met sluitmechanisme makkelijker te installeren is, je klikt het om de buizen heen. Zonder dit mechanisme, zal je het materiaal moeten vast tapen, dit is een goedkopere optie. Wanneer leidingen dicht tegen elkaar aanliggen, isoleer deze dan samen, door ze in te pakken met glaswol en met ijzerdraad te omwikkelen. Zorg dat je van tevoren goed berekent hoeveel materiaal je nodig hebt.

Let op je veiligheid: Draag altijd een mondkapje, het liefst met beschermingsfactor P2, bij het werken met glas- en steenwol. Werk daarnaast in kleding met lange mouwen en pijpen en draag werkhandschoenen en een veiligheidsbril. Dit isolatiemateriaal kan namelijk jeuk en irritatie veroorzaken.

energie besparen

Let op het energielabel

Wanneer je nieuwe producten koopt, let dan op het energielabel. De mate van energiezuinigheid wordt hiermee aangegeven. Het best ga je voor een artikel met een A+++ label, dit is het meest zuinige label. Sommige huishoudelijke apparaten, zoals koelkasten, vaatwassers en wasmachines, zijn enkel te verkrijgen vanaf label A of A+. Dit lijkt dan zuinig, maar in werkelijkheid koop je nog de minst zuinige variant.

Anderen lazen ook:  Is een thuisaccu zinvol?

Led-lampen

Mocht je nog gloeilampen of halogeenlampen hebben, vervang deze dan door ledlampen. Een ledlamp is tot wel 7 keer zuiniger dan een gloeilamp en verbruikt 75% minder stroom dan halogeenlampen. De lampen zijn in aanschaf wel wat duurder, maar verbruiken minder én gaan langer mee. Ook deze manier van energie besparen is simpel en snel zelf te realiseren. Bespaar daarnaast energie op je verlichting door het licht altijd uit te doen als je een ruimte verlaat en door optimaal gebruik te maken van daglicht in huis.

energie besparen

Slimme meter of app

In heel Nederland worden de gas- en elektriciteitsmeters vervangen door slimme meters. Deze digitale meters zorgen ervoor dat je meer inzicht krijgt in je verbruik. Dit kun je optimaal benutten door een energieverbruiksmanager aan je meter te koppelen. Via een schermpje aan de muur of een app op je telefoon krijg je direct inzicht in je energieverbruik. Soms kun je zelfs zien waar de stroom precies naartoe gaat en kun je op deze manier dus ook sluipverbruik aanpakken. In de app van duurzame energieleverancier Greenchoice kun je niet alleen je termijnbedrag regelen, maar bekijk je ook je actuele verbruik. Je krijgt inzicht in welke apparaten of categorieën het meest verbruiken en waar je dus kunt bezuinigen.

Let op je verwarming

Ook op verwarming kun je energie besparen. Door op simpele dingen te letten kun je op jaarbasis een flink bedrag besparen. Let er bijvoorbeeld op dat alle deuren in huis gesloten zijn en dat je alleen de ruimtes verwarmt waar je veel bent. Installeer deurdrangers om ervoor te zorgen dat de deuren automatisch sluiten. Ook je thermostaat ’s nachts lager zetten, bespaart energie én geld. Met een slimme thermostaat kun je meer inzicht krijgen in de manier waarop je verwarmt en dit ook vanaf een afstand regelen.

Groener Wonen nieuwsbrief

*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Greenchoice.