Niet alleen woningen, maar ook apparaten krijgen een energielabel mee. Zo weet je hoe energiezuinig jouw nieuwe koelkast of televisie is. Hoe lees je zo’n energielabel eigenlijk? Wij leggen het je uit.

Wat is het energielabel?

Het energielabel op apparaten is een informatielabel dat door de Europese Unie verplicht is gesteld. Het geeft aan hoe energiezuinig een apparaat is. Op het label zie je de letters A+++ tot en met D, die via donkergroen (A+++) en oranje (B) naar rood (D) gaan.  Hoe roder, hoe minder zuinig. Daarnaast zie je op het label ook het energieverbruik per jaar bij gemiddeld gebruik en eventuele aanvullende informatie zoals het waterverbruik of andere technische details. Verder staan op het energielabel altijd het model en de fabrikant.

Update: In maart 2021 zal er een nieuw energielabel komen voor wasmachines, vaatwassers, koelkasten, vriezers en beeldschermen. Vanaf september 2021 komt er een nieuw energielabel voor lampen. De schaal wordt daarbij aangepast van A+++ tot en met D naar A tot en met G.

Hoe wordt de waarde bepaald?

Voordat een product een letter krijgt toegekend, worden er tests gedaan. Deze zijn vooraf bepaald en per apparaat hetzelfde, waardoor je de apparaten ook goed met elkaar kunt vergelijken. De tests worden uitgevoerd door de fabrikant. De resultaten worden op het energielabel gedrukt, dat meegeleverd wordt met het product aan de winkelier. Het is aan de winkelier om het label op een product te plakken. De NVWA (Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit) controleert of de winkels de labels wel aanbrengen en de overheid test apparaten om te zien of de waarden die de fabrikant opgeeft wel kloppen.

energie besparen20

Waar let je op bij de aanschaf van nieuwe producten?

Een aantal elektrische apparaten, zoals decoders en computers, heeft geen label. Bij de apparaten die dit wel hebben, is er een aantal zaken waar je op kunt letten. Zo lijkt bijvoorbeeld een vriezer met een A+ label behoorlijk zuinig, maar vergis je niet… Vriezers zijn namelijk niet verkrijgbaar met een lager label, dit is vastgelegd in de wet. Het is dus de minst zuinige klasse voor nieuwe apparaten. Op www.energielabel.nl kun je per apparaat zien wat de op dat moment geldende minimum eis is voor nieuw op de markt gebrachte apparaten. Om de zoveel tijd worden de waarden van het energielabel aangepast, door een plusje toe te voegen ontstaat een nieuwe klasse waarin nog zuinigere apparaten vallen. Heb je elektrische apparaten die een slecht energielabel hebben? Overweeg deze dan te vervangen, het zou je zomaar veel energie kunnen besparen.

Anderen lazen ook:  Energie besparen samen met kinderen

 

Groener Wonen nieuwsbrief

*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Greenchoice.