Er bestaan nogal wat feiten en fabels over zonnepanelen. Wordt er bij een beschadiging helemaal geen stroom meer opgewekt? Moet je ze nu juist wel of niet schoonmaken en heb je per se een eigen dak nodig? We behandelen een aantal van deze stellingen om wat duidelijkheid te scheppen.

Feiten en fabels over zonnepanelen op een rijtje

  1. Zonnepanelen zijn alleen nuttig in zonnige landen

Het is misschien wel de meest hardnekkige fabel; dat zonnepanelen alleen nuttig zijn in landen als Spanje en Italië, waar de zon veel schijnt. Dit is niet waar. Hoewel in Spanje de zon vaker schijnt dan in Nederland, en een paneel daar wellicht ook meer energie opwekt, is Nederland ook bij uitstek geschikt voor zonnepanelen. Wist je bijvoorbeeld dat een zonnepaneel ook bij bewolking nog energie opwekt?

  1. Zonnepanelen vergen veel onderhoud

Fabel! Ook dit is onjuist. Zoals je leest in het artikel ‘Zonnepanelen onderhouden’ zijn zonnepanelen nagenoeg onderhoudsvrij. De panelen hebben een vuilafstotende laag en de regen helpt ook mee. Je kunt ze indien echt nodig reinigen, maar het beste is toch om dit te laten doen.

feiten en fabels over zonnepanelen

  1. Door één vlekje of krasje ben je de helft van je rendement kwijt

Deels juist. Er zijn zonnepanelen die in serie geschakeld zijn. Als er een beschadiging op een paneel of zonnecel komt, dan wordt de serie onderbroken en mis je een deel van je rendement. Er zijn ook zonnepanelen die op zichzelf staan, waardoor je bij een beschadiging of vlek dus minimaal rendement verliest.

  1. Zonnepanelen zijn helemaal niet zo duurzaam

Een veelgehoord kritiekpunt: de productie van zonnepanelen zou niet zo duurzaam zijn. Wat betreft de energie die nodig is om zonnepanelen te maken, valt dit reuze mee. Binnen twee jaar heb je al meer energie opgewekt dan de productie heeft gekost. Wat wel klopt is dat er nog veel verduurzaamd kan worden aan het productieproces en het recyclen van oude panelen. Door fabrikanten en leveranciers wordt hard gewerkt om dit te verbeteren.

Anderen lazen ook:  Zonnepanelen: Hoe werkt het?

feiten en fabels over zonnepanelen

  1. Er kunnen geen zonnepanelen op mijn dak, dus ik kan niets met zonne-energie

Wanneer jouw dak niet geschikt is voor zonnepanelen, kun je nog steeds gebruik maken van zonne-energie. Wat dacht je bijvoorbeeld van zonne-energie afnemen van een duurzame energieleverancier zoals Greenchoice. Via deze leverancier neem je zonne-energie af die in Nederland is opgewekt. Je kunt ook deelnemen aan een coöperatie. Lees meer over de mogelijkheden in het artikel ‘Collectieve zonnepanelen:  de mogelijkheden om samen zonne-energie op te wekken’.

  1. Zonnepanelen verhogen de waarde van je woning

Klopt! Door het plaatsen van zonnepanelen op je dak verhoog je de waarde van je woning. In sommige gevallen werd een woning tot wel 5000 euro meer waard. Daarnaast zijn kopers geïnteresseerd in woningen met zonnepanelen en beschouwen ze de zonnepanelen als een mooi extraatje, omdat hun woonlasten hierdoor lager worden.

 

Meer weten over zonnepanelen? Lees het complete zonnedossier in Groener Wonen 01 2020, dat vanaf 5 maart in de winkels ligt.

*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Greenchoice.