Je zou misschien verwachten dat je zonnepanelen voornamelijk op zonnige dagen veel energie opleveren. Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) hebben echter ontdekt dat juist ook bewolkte dagen pieken kunnen veroorzaken. Op een bewolkte dag kan er zelfs twintig procent meer energie opgewekt worden dan bij een strakke blauwe lucht.

De zon schijnt niet ieder moment van de dag en ook de intensiteit van de zonnestralen kunnen per plek sterk verschillen. De hoeveelheid zonne-energie die geproduceerd is, kan daarom fluctueren.

Meer zonne-energie bij bewolking

Het onderzoek van WUR laat zien dat er niet alleen op zonnige dagen pieken ontstaan in de opgewekte zonne-energie. Gedeeltelijke bewolking kan deze pieken versterken. Volgens onderzoeker Frank Kreuwel komt dat doordat wolken licht reflecteren. Op dagen waarop veel stapelwolken in de lucht zijn, wordt er meer licht gereflecteerd en valt er meer licht op panelen.

Daarnaast zorgen wolken voor een tijdelijke schaduw. Dat is ook weer gunstig voor het opwekken van energie. Wanneer een paneel wat kan afkoelen, kan het daarna extra efficiënt energie opwekken wanneer het wel weer in het zonlicht komt te staan. Volgens Kreuwel kan er bij een standaardhuis op een bewolkte dag wel 22% meer zonne-energie opgewekt worden.

Lees ook: Feiten en fabels over zonne-energie.

Problemen in het net

Zonnepanelen wekken de meeste energie op heldere dagen op. De grootste pieken vinden echter plaats wanneer het bewolkt is. Doordat steeds meer huiseigenaren zonnepanelen op hun dak laten plaatsen, ontstaan er ook vaker spanningsproblemen in het net. Omdat het voor het veilig organiseren van het elektriciteitsnet van belang is om te weten wanneer er pieken plaatsvinden, voert het WUR samen met het KNMI en de Universiteit Utrecht diverse onderzoeken uit naar welk effect diverse weertypes hebben.

Lees ook: Opbrengst zonnepanelen monitoren, zo doe je dat!

 

Groener Wonen nieuwsbrief