Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, de bodem of het grondwater en voegt die warmte toe aan het water in je cv-ketel. Volledig elektrische warmtepompsystemen worden samen met een buffervat geïnstalleerd. Maar waarom is een buffervat bij een warmtepomp nodig? Dat leggen we je uit.

Wat doet een buffervat?

Een buffervat slaat het overschot aan warmte van je warmtepomp op om het vervolgens op een later moment weer te kunnen gebruiken. Zo kun je efficiënt gebruik maken van de geleverde warmte. Daarnaast zorgt een buffervat bij een warmtepomp voor een verlenging van de levensduur van het systeem. Het liefst draai je de warmtepomp zonder hem tussendoor te laten stoppen. Het steeds stoppen en opnieuw opstarten kost namelijk veel energie en belast de onderdelen van het systeem. Zonder buffervat zal je warmtepomp zichzelf steeds uitschakelen wanneer de gewenste binnentemperatuur is bereikt. Het geeft dan geen warm water meer af aan de cv-installatie. Wanneer de temperatuur daalt, zal je warmtepomp weer aan gaan. Doordat temperaturen in huis nogal kunnen schommelen, zal je warmtepomp zichzelf dus vaak aan en uitzetten. Dat kost energie en is niet goed voor de onderdelen van het systeem.

Buffervat bij een warmtepomp

Een buffervat bij een warmtepomp zorgt niet alleen voor een opslag van de warmte, maar zorgt er ook voor dat de warmtepomp minder reageert op temperatuurschommelingen. De warmtepomp kan blijven draaien en een voorraad warm water aanleggen in het buffervat. Op die manier kan het systeem efficiënt ingezet worden en gaat de warmtepomp langer mee.

Waar staat een buffervat?

In het algemeen geldt dat hoe groter het buffervat is, hoe meer warmte hij kan opslaan. Omdat er in veel huizen vaak geen ruimte is voor een buffervat met een groot volume, wordt er vaak gekozen om buffervaten buiten te plaatsen. Tijdens de installatie van je warmtepomp zal de installateur je hierin adviseren.

Anderen lazen ook:  Geluidsoverlast warmtepomp voorkomen, helemaal niet moeilijk!

Groener Wonen nieuwsbrief

*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Greenchoice.