Voor je een warmtepomp in je woning kunt installeren, moet je je woning hiervoor geschikt maken. Denk aan isolatie, maar ook aan andere radiatoren. Zo maak je je woning geschikt voor een warmtepomp.

 

Wat maakt een woning geschikt voor een warmtepomp?

 

In principe is een warmtepomp een uitkomst voor veel huizenbezitters. Mits je eerst de juiste aanpassingen doet aan je woning. De belangrijkste eis is een goed geïsoleerde woning. Een volgende stap is het warmte-afgiftesysteem, ofwel de radiatoren. Daarnaast zijn er verschillende soorten warmtepompen en kan het zijn dat jouw woning meer geschikt is voor het ene type warmtepomp dan voor het andere type warmtepomp. Als jouw woning niet geschikt is voor een volledig elektrische warmtepomp, bijvoorbeeld omdat het er in de winter echt nog té koud is, kan een hybride warmtepomp een oplossing bieden.

woning geschikt voor een warmtepomp

Isolatie

 

Wie een warmtepomp wil, zal eerst moeten kijken naar de isolatie van zijn woning. Wanneer de woning onvoldoende geïsoleerd is, moet de warmtepomp te hard werken om voor een aangename temperatuur te kunnen zorgen. Het kan dan gebeuren dat de warmtepomp rendement verliest of dat het simpelweg niet warm genoeg wordt in huis.

 

Je zou misschien denken dat nieuwbouwwoningen voldoende geïsoleerd zijn. Toch is het goed de woning nog even in zijn geheel na te lopen om te kijken wat je nog kunt verbeteren. Het is van belang dat zowel het dak als de vloer, de muren en het glas geïsoleerd zijn. Benieuwd wat je aan je woning kunt verbeteren? Doe dan eens een woningscan. Duurzame energieleverancier Greenchoice biedt online de mogelijkheid om een woningscan uit te voeren. Hiermee zie je in één oogopslag wat jij aan je woning zou kunnen verbeteren.

 

Warmte-afgiftesysteem

 

De volgende stap is het warmte-afgiftesysteem of het verwarmingssysteem. Hoe dit geregeld is, verschilt per woning. Zo is er vloerverwarming, zijn er klassieke radiatoren maar ook convectoren of luchtverwarming. Het meest geschikt voor een warmtepomp is vloerverwarming. Een warmtepomp werkt met lagetemperatuurverwarming, waar vloerverwarming een voorbeeld van is. Heb je enkel traditionele radiatoren of maak je gebruik van convectoren? Dan is dit systeem doorgaans niet geschikt en zul je eerst je verwarmingssysteem moeten aanpassen. Convectoren lijken qua uiterlijk misschien op radiatoren, ze werken anders. Convectoren en radiatoren lijken misschien op elkaar, maar het verschil zit hem in de werking. Radiatoren geven voornamelijk stralingswarmte af en convectoren geven voornamelijk convectiewarmte af.

Anderen lazen ook:  Alledaagse duurzame alternatieven

Wist je dat je met een warmtepomp en vloerverwarming je woning ook uitstekend kunt koelen? Het is een energiezuinige manier om je woning aangenaam koel te houden. Hoe het precies werkt, leggen we je graag uit in dit artikel over koelen met een warmtepomp.

woning geschikt voor een warmtepomp

Wat als mijn woning niet of onvoldoende geschikt is?

 

Volledig elektrische warmtepompen stellen flinke eisen. Om hier succesvol je huis mee te verwarmen, moet je huis echt optimaal geïsoleerd zijn. Maar er zijn ook hybride warmtepompen. Zo’n hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel. In koude periodes kan de cv-ketel het overnemen van de warmtepomp en is er dus voldoende capaciteit om de woning te verwarmen. Ook voor een hybride warmtepomp moet er wel een zekere mate van isolatie zijn. Duurzame energieleverancier Greenchoice biedt een hybride warmtepomp aan. Handig: wanneer je hier in geïnteresseerd bent, wordt er een check uitgevoerd en krijg je antwoord op de vraag ‘Is mijn woning geschikt voor een warmtepomp?’ Zo weet je zeker dat je het gewenste resultaat zult behalen.

Groener Wonen nieuwsbrief

*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Greenchoice.