Een vakman in hart en nieren, dat is Rob van den Berg. Als monteur bij Feenstra komt hij vaak bij mensen over de vloer. Niet alleen om technische zaken uit te voeren, maar ook om advies te geven. Veel mensen willen namelijk wel verduurzamen, maar niet iedereen kan of wil direct het hele huis aanpakken. Daarom geeft Rob praktische tips aan mensen die stap voor stap duurzamer, maar ook comfortabel willen leven. Deze keer: Hoe kan jij jouw cv-ketel voorbereiden op de winter?

Cv-ketel voorbereiden op de winter

Met het heerlijke nazomerse weer buiten denk je waarschijnlijk nog niet aan je verwarming. Toch kun je juist in de zomer het beste je cv-ketel voorbereiden op de winter. Na een lange zomerslaap zal je cv-ketel namelijk straks in het najaar weer volop aan de bak moeten. Dan wil je natuurlijk niet letterlijk in de kou komen te staan. Het is daarom goed om tegen het einde van de zomer je cv-ketel alvast te testen en te controleren of alles werkt zoals het zou moeten werken. Een cv-ketel die goed onderhouden is, bespaart immers ook energie.

Cv-ketel voorbereiden op de winter

Nationale cv-keteltestdag

Hoe kan je jouw cv-ketel voorbereiden op de winter? Door op 25 september mee te doen met de Nationale cv-keteltestdag. Door een simpele test zelf uit te voeren kun je meteen zien of je cv-ketel nog goed werkt. Volg deze 3 stappen:

  • 1. Draai van minimaal drie radiatoren de kraan volledig open voor voldoende doorstroming.
  • 2. Zet de thermostaat op 25 graden. Is het binnen al 25 graden, zet dan de thermostaat minimaal 3 graden hoger.
  • 3. Laat de thermostaat minimaal een half uur zo staan, en controleer of het inderdaad warmer wordt in huis.

Is het warmer? Dan is je cv-ketel klaar voor de winter. Stijgt de temperatuur in huis niet? Als de thermostaat even hoog staat, of zelfs lager als de binnentemperatuur, dan zal de cv-ketel niet aanslaan. Doe de test nog een keer met de thermostaat een paar graden hoger of doe de test op een andere, koudere dag. Geven je radiatoren nog steeds geen warmte af? Dan kan het zijn dat je cv-ketel bijgevuld of ontlucht moet worden. Als dat ook niet werkt, is het verstandig om een monteur in te schakelen of kijk op www.eerstehulpbijstoring.nl en ontdek of je zelf de storing kunt verhelpen.

Cv-ketel bijvullen

Bij elke cv-ketel verdwijnt altijd een beetje water uit de radiatoren. Daardoor kan de waterdruk van je cv-ketel te laag zijn om goed te functioneren en zal zo energie verspillen. Controleer de waterdruk op het display van je ketel of via de manometer. De druk moet tussen de 1,5 en 2 bar zijn. Vul je ketel bij als de druk onder deze drempelwaarde zit. Volg daarvoor het stappenplan uit onderstaand filmpje:

Anderen lazen ook:  Column Adriaan Pietersma: Energiebesef

Stappenplan cv-ketel bijvullen:

  • 1. Zet de temperatuurinstelling van de kamerthermostaat lager.
  • 2. Wacht ongeveer een half uurtje tot de cv-ketel is afgeslagen en afgekoeld.
  • 3. Bevestig de vulslang aan de vulkraan. De vulkraan bevindt zich in de buurt van de ketel. Vul de slang met water en knijp ‘m dicht, zodat er geen luchtbubbels in komen. Pas als de slang gespannen staat, laat je het water door de vulkraan gaan.
  • 4. Vul het systeem totdat de drukmeter ca. 1,8 bar aangeeft.
  • 5. Sluit de vulkraan af. Sluit daarna de waterkraan.
  • 6. Vergeet niet om de vulslang na het bijvullen los te koppelen.
  • 7. Vang het restant van het water uit de vulslang op.
  • 8. Ontlucht hierna indien nodig elke radiator. Zet de temperatuurinstelling van de thermostaat weer hoger.

Ontluchten

Borrelende en tikkende geluiden wijzen er vaak op dat er luchtbellen in de cv-installatie zitten. In radiatoren belemmert opgehoopte lucht de afgifte van de warmte. Als lucht wordt rondgepompt met het water, zal de doorstroming verslechteren of zelfs stoppen. Daardoor verspilt je cv-ketel onnodig energie. Je kan de ketel en de radiatoren zelf eenvoudig ontluchten. Gebruik hiervoor een ontluchtingssleutel. Zet de thermostaat omlaag en draai de radiatorkranen dicht. Wacht circa een half uur en gebruik daarna de ontluchtingssleutel om je radiator aan de zijkant te ontluchten. Begin bij de laagst gelegen radiator. Vang het vocht op met een doekje en draai de ontluchtingssleutel terug naar de oorspronkelijke positie. Daarna draai je weer minimaal drie radiatoren open en zet je de thermostaat weer op de gewenste stand. Controleer zowel voor als na het ontluchten de waterdruk van je cv-ketel en kijk of je deze moet bijvullen volgens het stappenplan hierboven.

Bekijk de stappen in onderstaand filmpje over het ontluchten van je cv-ketel:

Cv-ketel controleren op afstand

Vind je het lastig om regelmatig even naar je cv-ketel te kijken? Tegenwoordig kunnen we cv-ketels ook op afstand beheren. Via een SIM-kaart in de ketel of een wifi-aansluiting kunnen onze ‘digitale monteurs’ cv-ketels monitoren. Feenstra verzamelt data over afzonderlijke cv-ketels, maar we koppelen dit niet aan onze klantgegevens. Alleen wanneer onze monteurs zien dat er iets mis dreigt te gaan, kunnen zij de contactgegevens, via bepaalde protocollen, opvragen. Zo kunnen wij vanaf een afstand al toekomstige problemen oplossen voordat ze echt een probleem worden. Vaak al voordat een bewoner er erg in heeft.