Pannen zijn een flinke investering. Zeker als je PFAS-vrije pannen wilt aanschaffen zonder antiaanbaklaag van gietijzer, RVS of koolstofstaal. Dan wil je natuurlijk dat ze zo lang mogelijk meegaan en dat is natuurlijk heel duurzaam. Hier vijf tips om de levensduur van je pannen te verlengen.

Tip 1:

Laat de pan afkoelen voor je deze afwast. Een plens (koud) water in een nog hete pan kan ervoor zorgen dat de bodem kromtrekt.

Tip 2:

Maak gebruik van kunststof of houten spatels. Dit geldt vooral voor pannen met een (keramische) antiaanbaklaag. Met metalen keukengerei of vorken beschadig je de pan.

Tip 3:

Was pannen met de hand af. Ook al staat er dat je pan geschikt is voor de vaatwasser, dan nog is het beter om deze met de hand af te wassen. Gebruik een (neutraal) schoonmaakmiddel en een zachte borstel of spons.

Pan reinigen met spons

Pan reinigen met spons

Tip 4:

Pas op met hitte. Het is het beste om te koken op laag tot middelhoog vuur en zo min mogelijk gebruik te maken van hoog vuur. Bij hoog vuur kunnen pannen beschadigen en kunnen in het geval van een antiaanbaklaag ook PFAS vrijkomen.

Tip 5:

Verwarm de pan langzaam. Zet de pan (zeker bij rvs, koper, plaatstaal en gietijzer) nooit direct op (middel)hoog vuur, maar laat deze langzaam opwarmen om te voorkomen dat de pan kromtrekt of beschadigt.