Inzicht in het energieverbruik is van groot belang wanneer je energie wilt besparen. Je moet immers wel weten waar je precies kunt besparen. Wij leggen je uit hoe je inzicht krijg in je energieverbruik.

Slimme meter

Steeds meer huishoudens krijgen een slimme meter, niet te verwarren met een slimme thermostaat. Een slimme meter vervangt de ouderwetse analoge meter en is een digitale meter waarvan de waarden op afstand kunnen worden uitgelezen. Het grote voordeel is bijvoorbeeld dat je geen meterstanden meer hoeft door te geven, omdat de energieaanbieder of netbeheerder deze zelf kan inzien. Dankzij de slimme meter krijg je meer inzicht in je verbruik, doordat je een maandelijks verbruiks- en kostenoverzicht van de aanbieder kunt krijgen. Je kunt hiermee sneller zien of je verbruik stijgt of juist daalt. In 2020 moet het grootste gedeelte van de Nederlandse woningen over een slimme meter beschikken.

inzicht in energieverbruik

Energieverbruiksmanager

Wanneer je een slimme meter hebt, kun je hier een verbruiksmanager aan koppelen. Er zijn energieverbruiksmanagers die je via de energieleverancier kunt krijgen, maar ook onafhankelijke energieverbruiksmanagers. Zo’n manager kan een los kastje zijn. Dit sluit je dan aan op de meter en door dit rechtstreeks te doen, blijven de data binnenshuis. De energieverbruiksmanager is er in vele vormen, maar meestal kun je van dag tot dag of zelfs realtime je energieverbruik bijhouden, waardoor je verspilling snel kunt detecteren. Ook kunnen sommige managers verschillende apparaten onderscheiden of kun je doelen stellen om je verbruik te verminderen.

Energieverbruik inzien via de app

Veel van die energieverbruiksmanagers werken via een app. Je geeft dan aan de aanbieder van de manager toestemming om de data van de netbeheerder in te zien. Duurzame energieleverancier Greenchoice biedt al haar klanten de Greenchoice app aan om meer inzicht te verkrijgen in het energieverbruik. Via de BOKS Live-functie kun je op elk moment van de dag je verbruik inzien en per categorie zien hoeveel energie er verbruikt wordt en waar je dus kunt besparen.

Anderen lazen ook:  Zonne-energie: Waar gaat het heen?

 

Groener Wonen nieuwsbrief

*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Greenchoice.