In vele huizen vind je tegenwoordig een Ficus, Monstera, Alocasia of pannenkoekenplant. Cactussen op de vensterbank, een grote palm in de hoek en potten met weelderige hangplanten die vrij in de ruimte hangen. Luchtzuiverende kamerplanten brengen sfeer, zorgen ervoor dat we ontstressen én ze nemen kwalijke dampen op. Reden genoeg om gerust nog wat gezonde kamerplanten neer te zetten.

Natuurlijk moeten we ook niet de wereld verwachten van luchtzuiverende kamerplanten. Goed ventileren en niet roken in huis zijn veel effectievere maatregelen, maar planten doen wel wat voor het binnenklimaat. Bepaalde kamerplanten nemen schadelijke gassen op en breken deze vervolgens af. Ook verbeteren de planten de luchtvochtigheid in huis en zetten ze CO2 om in zuurstof. Op deze manier zorgen bepaalde planten dus voor een beter en gezonder binnenklimaat.

Voordelen van luchtzuiverende kamerplanten

Er is het verleden veel onderzoek gedaan naar het effect van planten en groen op het welbevinden van mensen. Ook die resultaten zijn opvallend. Zijn er planten in een ruimte, dan kunnen mensen zich beter ontspannen en sneller herstellen van vermoeidheid en overbelasting. Ook is bijvoorbeeld vastgesteld dat gedetineerden met uitzicht op een natuurlijke omgeving minder vaak een beroep doen op begeleiding en in ziekenhuizen met kamers die uitkijken op parken en groen herstellen patiënten sneller van een operatie.

Onderzoekers van TNO hebben gekeken of planten in de werkruimte ook leiden tot een hogere productiviteit en meer creativiteit. Wat blijkt? Proefpersonen in hun experiment waren creatiever en productiever wanneer er meer planten stonden. Ook verhoogde de aanwezigheid van planten de productiviteit.

Fijne sfeer in huis

Een van de voornaamste redenen waarom men planten koopt: Planten zorgen voor een prettige sfeer in huis. Ze kleden je woonkamer aan en het is fijn om je een beetje om je planten te bekommeren. Watergeven, bemesten, wat lelijke blaadjes wegplukken. Het geeft voldoening als jouw luchtzuiverende kamerplanten frisgroene nieuwe scheuten ontwikkelen of gaan bloeien. Planten leven en zien er daardoor steeds anders uit.

Anderen lazen ook:  Energietransitie: de weg naar 2050

Dat geldt trouwens ook voor een groen uitzicht. Vanuit je woonkamerraam kijk je toch veel liever uit op bomen en heesters die het licht filteren dan op een bestrate voortuin die in de zomer het harde licht genadeloos weerkaatst. Meer planten dus, zowel in huis als in je tuin.

Benieuwd hoe je jouw kamerplant het beste kan verzorgen? Lees onze zeven tips.

Groener Wonen nieuwsbrief