In de plantenbranche belanden planten vaak in de afvalbak omdat ze net niet aan het ideaal voldoen. Toch kunnen deze kneusjes met een beetje liefde en aandacht elke ruimte sieren. Om de planten te redden ontwikkelde plantenwebshop Plantje.nl de Kneusjesbox.

Pieter van der Dussen (32) is founder van de plantenwebshop Plantje.nl: “Deze webshop, gespecialiseerd in kamerplanten is gevestigd in Aalsmeer. We zitten daarom dicht op het vuur, dicht bij de grootste bloemen –en plantenveiling en krijgen daardoor ook veel mee van wat er in de branche gebeurt.” Het viel het team van de webshop op dat veel planten eigenlijk onterecht in de afvalbak verdwijnen. “Ze worden weggegooid omdat ze bijvoorbeeld te lang hebben gestaan in de groothandel, een schoonheidsfoutje hebben of een scheurtje in het blad.” Pieter legt uit dat er met de planten zelf eigenlijk weinig mis is. “Met wat water, liefde en voldoende licht is het plantje al snel weer de oude.”

Box vol kneusjes

Het team kwam tijdens een brainstormsessie met een oplossing voor dit probleem: de Kneusjesbox. “We wilden die derving tegengaan en kwamen op het idee om deze planten te bundelen en als box aan te bieden.” Wie de Kneusjesbox aanschaft, betaalt € 23,95 en krijgt voor dit geld zo’n 10 tot 12 verschillende planten. Dit kunnen grote én kleine planten zijn.

Pieter: “We deelden het persbericht en al snel stroomden de bestellingen binnen. Vooral door het massaal delen op sociale media werd er in korte tijd veel publiciteit gegenereerd.” Dat de box populair is, mag blijken uit de cijfers. In slechts vier maanden tijd werden meer dan 60.000 boxen verkocht.

Plantje.nl kneusjesbox

Kweker helpen met de Kneusjesbox

“We brachten de box op de markt, vlak voor de coronacrisis uitbrak”, vertelt Pieter. “We begrepen dat veel kwekers in de problemen kwamen aan het begin van de Covid-19-periode, omdat ze hun handel niet meer aan het buitenland konden verkopen.” Er ontstond een groot overschot aan planten en de kwekers zaten met de handen in het haar. Pieter en zijn team besloten een handje te helpen. “We hebben toen op de situatie ingespeeld door ook ‘goede’ planten te mengen met de kneusjes. Zo kunnen we planten afnemen van kwekers met een groot overschot. Wie nu een box bestelt, ontvangt dan ook een mix van goede en kneuzige planten.”

Anderen lazen ook:  Thuisbaas helpt jaren 80-woning energieneutraal te maken

Voor ieder wat wils

Kamerplanten zijn de laatste jaren enorm populair geworden. Dat blijkt wel uit de massale afname van deze Kneusjesbox. Het gaf Pieter en zijn team inspiratie voor nog veel meer boxen. “We hebben ook een mini-box gelanceerd. Je krijgt dan de uitdaging om kleine plantjes te laten groeien tot volwassen planten. Ook zijn we nu bezig met het ontwikkelen van een kind- en diervriendelijke box. Er bleek veel vraag naar planten die niet giftig waren, vandaar.” Er is dus nog genoeg te ontwikkelen en te bedenken voor het team van de webshop.

 

Lees ook: Kamerplanten verzorgen doe je zo

 

Foto: Plantje.nl

Dit artikel is verschenen in Groener Wonen 03 2020. Bestel jouw exemplaar via Vipwinkel.nl.