Verlichting is goed voor zo’n 15% van ons energieverbruik en vooral onmisbaar in onze huizen. Licht is niet alleen functioneel, maar ook sfeerbepalend en van invloed op onze gezondheid. Ook op verlichting kun je besparen, door de juiste keuzes te maken bij de aanschaf van je product, maar ook door zuinig met je verlichting om te gaan. Met onderstaande tips kies je voor de juiste duurzame lampen.

Besparen met duurzame lampen

Een ledlamp verbruikt tot wel 75% minder energie dan een halogeenlamp. Dit kan een flinke besparing opleveren. Je kunt tot wel 12 euro per lamp, per jaar besparen wanneer je je conventionele verlichting vervangt door ledlampen. Zou je alle lichtpunten in je huis vervangen, dan kan die besparing oplopen tot wel  480 euro per jaar. Een flinke besparing op de energierekening dus, waar je vrij weinig voor hoeft te doen.

Het vervangen van een gloei- of halogeenlamp door een ledlamp is meestal heel eenvoudig. In de meeste bestaande armaturen kun je gewoon een ledlamp draaien, mits je de juiste fitting hebt uiteraard. Veel armaturen die in de laatste jaren op de markt gebracht zijn, hebben een ingebouwde ledlamp of ledmodule, die niet te vervangen is. Philips biedt naast de armaturen met geïntegreerde leds ook een reeks zonder lichtbron aan. Het grote voordeel hiervan is dat je als consument je eigen lichtervaring kunt creëren. Jij bepaalt de sfeer, de dimbaarheid, de kleur en dergelijken.

Het kiezen van de juiste lamp

Een juiste keuze van verlichting heeft wel degelijk invloed op je gemoedsrust en het sfeerbepalend zijn. Slimme verlichting biedt daarnaast de mogelijkheid om de lichtsterkte af te stemmen op het natuurlijk verloop van daglicht, waarmee meer comfort gerealiseerd wordt. Je kunt hierbij ook denken aan een wake-uplight.

Goede verlichting leidt tevens tot betere concentratie en minder vermoeidheid bij functionele werkzaamheden. Verlichting biedt daarnaast ook veiligheid. Denk hierbij aan het voorkomen van inbraken, maar ook het voorkomen van ongevallen. Door goede verlichting van paden in de wintermaanden zorg je ervoor dat obstakels tijdig gezien worden. Het is dus belangrijk om voor de juiste lampen te kiezen en als je milieubewust wilt leven voor de juiste duurzame lampen.

Anderen lazen ook:  Een derde groene stroom is niet echt groen

Duurzame verlichting

Waar let je op bij het kopen van duurzame lampen?

Bij aanschaf van je duurzame lampen kun je het beste letten op:

  • Vorm
  • Fitting
  • Kleurtemperatuur
  • Dimbaar of niet dimbaar
  • Lichttechnologie, zoals bewegingssensoren
  • IP-waarde

Afhankelijk van waar je jouw duurzame lampen wilt gebruiken, zijn verschillende factoren van belang. De IP-waarde van de lamp is bijvoorbeeld vooral van belang bij natte ruimtes en buitenlampen. Bij inbouwspots zijn de richtbaarheid, inbouwdiepte en zaagsnede belangrijk.

Kleurkeuze is natuurlijk persoonsgebonden. In het noordelijke gedeelte van Europa is het overgrote deel van de verkochte verlichting 2700 Kelvin. Dit heeft indirect te maken met de kortere seizoenen en vaak donkere, koude dagen. Met 2700K wordt een stuk warmte gecreëerd. In de zuidelijk regionen van Europa, waar het over het algemeen veel warmer is, wordt vaak gekozen voor 4000 tot 6500K. Dit licht heeft een koelere uitstraling, wat in deze gebieden gewenst is. Een hogere Kelvinwaarde kan het beste gebruikt worden voor functionele werkzaamheden, vandaar dat bij steeds meer armaturen de Kelvin-temperatuur afhankelijk van de werkzaamheden ingesteld kan worden.

Dit artikel is verschenen in Groener Wonen 03 2020 waarin je nog veel meer tips voor duurzame verlichting vindt. Bestel jouw exemplaar via Vipwinkel.nl.