Kamerplanten zorgen voor kleur in je huis én leveren een positieve bijdrage aan een gezond binnenklimaat. Door hun luchtzuiverende werking zijn ze eigenlijk onmisbaar in je interieur. Verzorging kamerplant moeilijk? Met deze tips zeer zeker niet. 

Constante temperatuur

Veel kamerplanten komen van oorsprong niet uit ons land, maar uit tropische en subtropische gebieden, zoals het regenwoud. Wat deze gebieden kenmerkt is het feit dat hier geen seizoenen zijn en de weersomstandigheden dus over het algemeen altijd hetzelfde zijn. Zorg er dus voor dat de binnentemperatuur in je huis constant blijft.

Verzorging kamerplant: Voldoende zonlicht, maar niet direct

Licht is misschien wel het belangrijkste voor een plant. Er zijn namelijk planten die zonder water een lange tijd kunnen overleven, maar zonder licht wordt dit een stuk moeilijker. Zet je planten dus altijd op een plek in huis waar veel licht is. Let hierbij trouwens wel op dat je kamerplanten niet in het directe zonlicht staan. De lichtintensiteit en warmte is dan zo hoog dat de bladeren geel kunnen worden.

gezond binnenklimaat

Voldoende water, maar niet te veel

Zonder water kunnen planten niet overleven. Er zijn per plantensoort wel grote verschillen in de waterbehoefte. Zo heeft een cactus bijvoorbeeld maar eens in de drie à vier weken water nodig, maar een lepelplant (uit het Amazonegebied) wel twee keer per week. Er zijn een aantal basisprincipes om te bepalen of je plant veel of weinig water nodig heeft.

  • Oorsprong uit het regenwoud? Veel water (Oorsprong uit de woestijn betekent weinig water)
  • Hoe groter het blad, des te meer water
  • Hoe hoger de plant, des te meer water
  • Een lage luchtvochtigheid in huis zorgt voor een grotere waterbehoefte
  • Hoe meer zonlicht, des te meer water
  • Hoe hoger de kamertemperatuur, des te meer water

De waterbehoefte van planten is ook seizoensgebonden. In de winter komen kamerplanten namelijk in een soort rustperiode en hebben ze minder water nodig. Door je plant goed in de gaten te houden, kun je zien of deze water nodig heeft. Beginnen de bladeren af te vallen, begint de plant te hangen, is de potgrond kurkdroog of kleuren de bladeren bruin? Dan is het verstandig om te bewateren.

Anderen lazen ook:  Binnenkijken: Groots wonen met een beperkt budget

Verzorging kamerplant: Schoonmaken bladeren

Het kan ook baten om je planten goed schoon te houden. In hun natuurlijke leefomgeving, in de buitenlucht, regent het. Hierdoor worden de planten schoon gehouden. Binnenshuis kunnen de bladeren stoffig raken, waardoor ze minder goed kunnen ‘ademen’. En door dit ademen geven planten ook juist weer gezonde lucht af. Met een lichtvochtige doek kun je het stof eenvoudig weghalen.

schoonmaken bladeren

Benevelen

In de tropen ligt de luchtvochtigheidsgraad altijd heel hoog, tot wel 90%. In onze huiskamers is het lang niet zo vochtig. Zeker wanneer de verwarming of airconditioning hoog staat, kan de lucht erg droog worden. Hierdoor kan het natuurlijke verdampingsproces van je kamerplanten niet op gang komen. Het is daarom aan te raden om je planten zo nu en dan met een plantenspuit licht te benevelen met wat water.

Verzorging kamerplant: Genoeg ruimte

Wanneer je een kamerplant koopt die nog niet volgroeid is, is het van belang dat je deze plant genoeg ruimte geeft. Zet hem dus niet ergens in een hoekje, maar op een plek waar hij genoeg plek heeft om nog verder te groeien.

Extra voeding

Om je planten extra mooi te houden en te zorgen voor een eventuele weelderige bloei, kun je ook kiezen voor plantenvoeding. Door de planten zo nu en dan wat van deze voeding te geven, krijgen ze een soort vitamine boost en kunnen ze er weer een tijd tegenaan. Kijk wel goed welke voeding het best past bij welk type plant, hier kan namelijk een groot verschil tussen zitten.

Interessant? Lees hier nog meer tips over verzorging van planten en tuinieren!

Groener Wonen nieuwsbrief