Houd jij van groen in huis, maar is het groen op je vingers ver te zoeken? Dan kun je hier wat inspiratie opdoen voor een makkelijke kamerplant. Met deze soorten kan iedereen genieten van planten in huis.

Indische rubberplant (Ficus elastica)

Zet de Indische rubberplant op een plek met veel licht, maar voorkom te veel direct zonlicht. Dan kunnen de bladeren verbranden. Deze bladeren zijn ook meteen het meest karakteristieke aan de plant: de stevige, groene ovale bladeren geven de rubberplant een stoer uiterlijk. Zo past hij bijvoorbeeld perfect in een modern interieur. Wat betreft het water geven, moet je letten op twee dingen. Zorg ervoor dat de bodem niet volledig uitdroogt, maar giet nooit water bij als de aarde bovenop nog vochtig is.

Makkelijke kamerplant: Cactus

Een van de meest makkelijke kamerplanten is de cactus. De hoeveelheid water die je moet geven, hangt af van de periode in het jaar. Van november tot maart voldoet een klein beetje, tot zelfs helemaal geen water. Vanaf maart kun je een cactus om de drie à vier weken een scheut water geven. Eigenlijk hoef je pas weer te water te geven wanneer de grond volledig is uitgedroogd. Een teveel aan water is dan ook juist slecht voor de cactus, in verband met de kans op rotting van de wortels. Zorg wel voor voldoende licht, want zonder dat overleeft zelfs de cactus het niet.

cactussen

Calathea

Deze exotische plant staat het liefst in de halfschaduw en op een warme plek. De Calathea gedijt het best als je hem twee keer per week een beetje water geeft. Het is belangrijk dat de plant altijd in vochtige grond staat. Dit kun je testen door je vinger in de aarde te steken en te voelen of het vochtig is. Het kan namelijk goed zijn dat alleen de toplaag van de aarde nat is. Een overschot aan water is niet goed voor de Calathea, dan kan er rotting ontstaan. Laat dus geen laag water onder in de pot ontstaan.

Anderen lazen ook:  Column Adriaan Pietersma: Voor verduurzamen zijn geen subsidies nodig 

Makkelijke kamerplant: Lepelplant (Spathiphyllum)

De lepelplant is zeer makkelijk te onderhouden. Het mooiste aan deze plant is dat hij niet kan verdrinken. De oorsprong van de lepelplant ligt namelijk in het Amazonegebied en daar komt hij regelmatig volledig onder water te staan. De plant staat het liefst op een plek met veel licht, maar niet in de directe zon. Tweemaal per week water geven is voldoende. Wanneer de plant te weinig water krijgt, gaat hij een beetje hangen. Hierdoor kun je super snel en eenvoudig zien of je de gieter of plantenspuit erbij moeten pakken. Bovendien heeft de lepelplant een luchtzuiverende werking.

lepelplant

Lepelplant

Hortensia

De imposante en kleurrijke bloemen van de hortensia maken deze plant tot een echte schoonheid. De hortensia houdt van water, dus zorg ervoor dat de aarde altijd een beetje vochtig blijft. Wanneer je dit consequent doet, kan de plant zelfs direct zonlicht verdragen. Het maakt dan dus niet uit waar je hem neerzet. Bovendien heeft de hortensia een vochtregulerende werking en zorgt de plant daardoor voor een gezond binnenklimaat. Let wel op, de plant is giftig voor honden. Gelukkig zullen zij niet snel uit zichzelf aan de hortensia knabbelen, maar een oplettend oog is natuurlijk nooit verkeerd.

Nog een makkelijke kamerplant: de zamioculas!

 

Groener Wonen nieuwsbrief