Om je woning zo koel mogelijk te houden in de hete zomermaanden, kun je zonwering gebruiken, maar je kunt ook kiezen voor speciaal zonwerend glas. Wat zijn de voor- en nadelen?
Door de klimaatverandering worden de zomers steeds warmer. Tijdens de snikhete zomermaanden zoeken we allemaal naar verkoeling. Zonwering is een goede oplossing om het warme zonlicht buitenshuis te houden. Juist in huizen die goed geïsoleerd zijn, is het belangrijk om te beschikken over een goede zonwering. Isolatie zorgt ervoor dat je woning in de zomer koeler blijft dan wanneer deze niet geïsoleerd is. Als de warme zonnestralen toch binnenkomen, is het in geïsoleerde huizen lastig om die warmte weer uit je huis te krijgen. Daar kan zonwering bij helpen. Door te voorkomen dat de warme zonnestralen in je woning komen, blijft je woning koeler. Vooral als je grote raampartijen gericht op het zuiden hebt, is het aan te raden om te kijken naar manieren om de warme zonnestralen buiten te houden. Denk bijvoorbeeld aan gordijnen, jaloezieën, screens, zonneschermen, rolluiken of markiezen. Maar je hebt ook speciaal zonwerend glas en zonwerende folie voor op je ramen die de zonnestralen reflecteren.
HR-glas
Bij zonwerend glas kun je kiezen uit twee verschillende type coatings: een zonwerende én warmte reflecterende, en alleen een warmte reflecterende coating. De coating die bijvoorbeeld HR++ glas heeft reflecteert de warmte die al in huis is. Het laat warmte van buiten naar binnen door en houdt het ook binnen. Dat is in de winter op zonnige dagen heel fijn, maar in de zomer kan het hierdoor binnen erg warm worden. Nog niet zo warm als wanneer je de ramen open zou zetten, maar ongeveer 65% van de zonwarmte wordt nog doorgelaten. Kies je voor echt zonwerend glas, dan gaat het om 25 tot 40%. Zonwerend glas heeft wel een tintje, waardoor je altijd door een iets donkerdere ruit kijkt. Je kunt een glasmonster aanvragen om te checken of je dit te donker vindt.
Zonwerende folie
Je kunt ook zonwerende folie op je raam plakken. Dit is wel effectief maar kent wat nadelen. Je moet het echt strak plakken zonder bobbeltje en het kan loslaten, bijvoorbeeld door ramen zemen. Ook is er kans op een thermische breuk in je ruit. Let dus goed op wat de garantie is wanneer je zonwerende folie aanschaft.
Buitenzonwering
Natuurlijk kun je ook kiezen voor zonneschermen of screens. De zonwerende werking hiervan is, afhankelijk van de kwaliteit van het gekozen product, beter dan bij zonwerend glas. Nadeel kan zijn dat het zonnescherm je uitzicht belemmert of dat je je vergeet je zonwering naar beneden te laten terwijl je de hele dag van huis bent en dus alsnog in een warm huis thuiskomt. Gelukkig zijn er ook systemen die automatisch reageren op de zon dus dan heb je dat probleem niet. Veel zonwering is niet bestand tegen storm: het gaat klapperen en kan beschadigd raken. Maar ook daar zijn oplossingen voor zoals zip screens die aan de geleider vastzitten en stormvast worden genoemd.
Buitenzonwering heeft uiteraard wel wat onderhoud nodig. De bewegende delen kunnen kapot gaan maar als het gaat om zonwerend vermogen, dan geeft buitenzonwering een heel goed resultaat.
Zorg voor groen
Groen kan ook zorgen voor zonwering. Een rijtje leibomen of strategisch geplaatste grote struiken kunnen de zon blokken en zorgen voor een koeler huis.
Heb ik HR glas in huis?
HR glas herkennen is makkelijk als er de letters HR op de aluminium strip staan. Wanneer die letters er niet staan, is het vaak dubbel glas. Wil je zeker weten of je HR glas hebt? Dan kun je de codes uit de strip opzoeken op internet. Aan de hand van de code in de aluminium strip kun je vaak al zien of je HR glas hebt. Op de website van de fabrikant staat vermeld of het HR glas betreft of dubbelglas. Daarnaast kun je daarbij ook zien of je HR, HR++ of HR+++ glas hebt. Een tweede manier waarop je HR glas kunt herkennen, is door een test te doen met een zaklamp of lucifer. Door een zaklamp op het raam te schijnen of brandende lucifer voor het glas te houden kun je kijken hoeveel weerspiegelingen je in het glas telt. Bij dubbel glas en HR glas zie je vier vlammetjes in het glas gespiegeld.
Wil je weten wat voor glas jij in je huis hebt? Test het met behulp van deze video.
Dit artikel verscheen in editie 1 2024 van Groener Wonen. Auteur: Auke Beeke.