Na zijn studie kwam Adriaan Pietersma, directeur van Feenstra, in de energiewereld terecht. Allereerst in diverse functies bij Alliander en Vattenfall. Sinds 2018 werkt Adriaan bij Feenstra. ‘Onze ambitie: een veilige, gezonde en comfortabele woonomgeving voor iedereen, nu en in de toekomst.’

Als ik mijn woning duurzamer wil maken, staat er in veel gevallen een enthousiaste sponsor klaar om te helpen: de overheid. Zowel het Rijk als de provincies en gemeenten hebben subsidiepotjes die groene maatregelen financieel aantrekkelijker maken. Dat is mooi meegenomen, maar is het eigenlijk wel nodig? Ik heb soms het gevoel dat de politiek ons onderschat.

Milieubewust gedragen

Een subsidie is een aangenaam duwtje in de rug, waar je geen nee tegen zegt. Maar is het de belangrijkste reden waarom ik mijn dak isoleer, een zonneboiler aanschaf of een warmtepomp laat installeren? Nee, natuurlijk niet. Ik wil er gewoon mijn steentje aan bijdragen dat ook de generaties die na ons komen nog een leefbare planeet hebben. Als vader van twee kinderen vind ik dat een kwestie van logisch nadenken. En ik denk dat de overheid onze motivatie wel eens onderschat. We hebben lang niet altijd een beloning of een straf nodig om ervoor te zorgen dat we ons milieubewust gedragen.

Thuis heb ik vier verschillende afvalcontainers: voor plastic, papier, organisch afval en restafval. Ik gebruik die bakken en mijn buren doen dat ook. In de hele straat zie ik elke week op de aangewezen dag de juiste containers aan de stoeprand staan. Daar krijgen we géén subsidie voor. Ik ken ook steeds meer mensen die erop letten waar hun kleding vandaan komt. Tweedehandswinkels en -websites beleven hoogtijdagen. En bij de supermarkt zie je dat bijna iedereen zijn of haar eigen boodschappentas meeneemt. Allemaal positieve ontwikkelingen, waar geen subsidie aan te pas komt.

Duurzame investeringen terugverdienen

Met groene subsidies wil de overheid er onder meer voor zorgen dat we onze investeringen sneller terugverdienen. Toch gek dat je daar bij een cv-ketel op aardgas nooit iemand over hoort, over dat ‘terugverdienen’. Waarom dan wél wanneer we de energieprestatie van onze woning verbeteren? Het verduurzamen van je eigen woning levert gegarandeerd rendement op. Zelfs zonder subsidies is investeren in een duurzaam huis altijd rendabel, je moet alleen een beetje geduld hebben. Bovendien weet je zeker dat je met je geld iets goeds doet en dat is bij aandelen lang niet altijd het geval.

Anderen lazen ook:  Groendak helpt mens en milieu

Uiteraard ben ik geen tegenstander van subsidies op verduurzaming. Met een subsidie kun je een nieuwe techniek, zoals warmtepompen, of een onderbelicht onderwerp, zoals isolatie, wat meer aandacht geven. Maar ik ben ervan overtuigd dat het idee van een duurzame samenleving op zichzelf aantrekkelijk genoeg is om mensen in beweging te brengen. Daarom is het jammer dat juist de subsidie soms te veel aandacht krijgt. Neem de elektrische auto. Bijna altijd gaat het over de lage bijtelling, de aanschafsubsidies en de fiscale voordelen voor de leaserijder. Maar ik vind het rijden in die stille, snelle en schone auto gewoon héél leuk. Waarom gaat het dáár niet over?

Adriaan Pietersma

Directeur Feenstra

Lees ook: Waarom wachten met verduurzamen?