Een makkelijke manier om groener te leven is door zuinig wassen. Zet je wasmachine eens vaker op een lagere temperatuur en bespaar meteen energie. We geven je graag tips hoe jij zuiniger kunt wassen.

Was altijd met een volle trommel

Zuinig wassen begint met wassen met een volle trommel. Hoe minder vaak je wast, hoe meer je bespaart. Sommige kleding kun je echter beter wel met een halfvolle trommel wassen, zoals wol en fijne was. Kijk in de handleiding van je wasmachine hoe je verschillende materialen het beste kunt wassen.

Was daarnaast niet vaker dan nodig is. Vanwege de hygiëne zul je ondergoed en sokken wel regelmatig moeten wassen, maar andere kleding hoeft niet na iedere draagbeurt in de wasmachine. Spijkerbroeken en sommige bovenkleding kun je ook even buiten uithangen om ze op te frissen.

Was op een lage temperatuur

Hoe lager de temperatuur is waarop je wast, hoe minder energie je verbruikt. Een wasmachine heeft de meeste energie nodig om het water op te warmen. Een was draaien op 60°C kost je bijna 2 keer zoveel als een was op 40°C. Is je kleding niet erg vies en wil je het alleen even opfrissen? Kies dan voor 20°C. Zitten er vlekken op je kleding? Dat verwijder je met een was op 30°C of 40°C, eventueel gecombineerd met een vlekkenmiddel. Vaatdoeken, babykleding en kleding van een zieke kun je het beste op 60°C wassen om schadelijke stoffen te verwijderen.

Zuinig wassen door te doseren

Wil je zuinig wassen, doseer dan je wasmiddel goed. Lees op de verpakking welke dosering je nodig hebt en gebruik niet meer dan nodig. Dat levert je niet alleen extra geld in je portemonnee op, maar je bespaart ook nog eens verpakkingsmateriaal. Veel mensen gebruiken al snel teveel wasmiddel. Probeer daarom eens of jouw was ook schoon wordt als je minder wasmiddel gebruikt.

Anderen lazen ook:  Bespaartips energie: zo kun je op verlichting besparen

Op de verpakking van je wasmiddel lees je daarnaast ook welke ingrediënten erin zitten. De beste duurzame keuze is een ecologisch wasmiddel zonder fosfaten.

Droog je was aan de lijn

De meest energiezuinige manier om je was te drogen is door het op te hangen aan een waslijn. Door je was buiten op te hangen zal het het snelste drogen. Gaat het regenen of stormt het buiten? Hang je was dan binnen op. Zorg ervoor dat er genoeg ventilatie in de ruimte is, zodat je was goed kan drogen.

Heb je geen waslijn of heb je je kleding snel nodig? Zorg er dan voor dat je was goed droog uit de centrifuge komt, zodat je het minder lang in de droger hoeft te doen. Stel het toerental niet te hoog in. Door een hoog toerental slijt je wasmachine sneller. Met een toerental van 1200 wordt je was mooi droog en belast je de machine niet teveel.

Extra tips om zuinig te wassen

  • Gebruik het eco-programma voor een normale was.
  • Vermijd het korte wasprogramma. De snelle was bespaart je wel tijd maar verbruikt uiteindelijk meer energie. In het snelle programma wordt de temperatuur verhoogt om de korte wastijd te compenseren.
  • Maak de rubberen afdichting na iedere wasbeurt goed droog voor een optimale werking van je wasmachine. Laat daarnaast de deur openstaan zodat waterresten verdampen.
  • Kies voor vloeibaar wasmiddel in plaats van waspoeders. Bij vloeibaar wasmiddel laten er minder microvezels los van je kleding.
  • Gebruik parfumvrije wasmiddelen. De geurstoffen in wasmiddelen en wasverzachters kunnen een omhulling hebben van kunstof, wat hetzelfde effect heeft als een microplastic.
  • Of maak zelf je eigen wasmiddel.

 

Vond je dit artikel interessant? Anderen lazen ook:

Groener Wonen nieuwsbrief