Voor de hygiëne in je huis en het onderhoud van je spullen is het goed om regelmatig schoon te maken. Er is voor ieder soort klusje wel een speciaal schoonmaakmiddel te vinden. Toch is het lang niet altijd nodig om deze te gebruiken. Met water, groene zeep, natuurazijn en soda kom je een heel eind. Met onze tips kun je eenvoudig milieuvriendelijk schoonmaken.

De belangrijkste tip bij duurzaam schoonmaken is: Gebruik niet teveel warm water en doseer je schoonmaakmiddel. Lees op de achterkant van de verpakking welke dosering je nodig hebt. Sommige (af)wasmiddelen zijn geconcentreerd waardoor je maar een kleine hoeveelheid nodig hebt.

Milieuvriendelijk schoonmaken zonder speciale middelen

De meeste oppervlakten kun je prima schoonmaken met allesreinigers. In de keuken heb je ook geen speciaal schoonmaakmiddel nodig. Maak het aanrecht na gebruik snel schoon en spoel het na met water. Droog het goed. Als je verder rauw en gekookt voedsel altijd gescheiden houdt, hoef je weinig schoon te maken. Leg ook een zeefje in je gootsteen. Zo voorkom je verstoppingen.

Ook glasreinigers heb je vaak niet nodig. Je ramen en spiegels maak je eenvoudig schoon met een beetje afwasmiddel. Zeem het na met water en azijn en je houdt er geen strepen aan over. Azijn kun je overigens ook goed gebruiken om kalkaanslag te verwijderen.

Wil je helemaal milieuvriendelijk schoonmaken? Gebruik dan enkel natuurlijke producten.

Wat je in ieder geval niet moet doen

Meng nooit je schoonmaakmiddelen. Zo kunnen er schadelijke gassen ontstaan. Ben je klaar met schoonmaken? Gooi het dan niet buiten op straat of in de tuin, maar spoel het door de afvoer. Schoonmaakmiddelen zijn geen probleem in de rioolwaterzuivering. Een kanttekening hierbij is dat het zuiveren natuurlijk wel energie kost. Het is echter nog steeds beter dan op straat gooien. Als je dat namelijk doet, vervuil je de bodem. Om de rioolwaterzuivering te ontlasten kun je wel proberen minder schoonmaakmiddelen te gebruiken.