Schoonmaakmiddelen zitten vol met schadelijke chemicaliën die slecht zijn voor je luchtwegen, je huid en voor het milieu. Gelukkig is duurzaam schoonmaken helemaal niet lastig. Met deze vijf tips kun je eenvoudig jouw huis op een groene manier poetsen.

Duurzaam schoonmaken: Terug naar de basis

Al die dure sprays en flesjes heb je helemaal niet nodig om het huis schoon te houden. De sleutel van duurzaam schoonmaken ligt juist bij simpele en milieuvriendelijke basisproducten. Baking soda, ook wel zuiveringszout genoemd, is biologisch afbreekbaar en leent zich prima als schuurmiddel. Breng een eetlepel van dit product aan op een natte spons of doekje en boen je wasbak, douche, oven, magnetron, vloer, pannen en potten schoon. In combinatie met azijn kun je baking soda zelfs als toiletreiniger gebruiken. Met azijn kun je bovendien je douchekop goed ontkalken. Je toilet of keuken kun je ook met groene zeep grondig en duurzaam schoonmaken. Dit product heeft een ontsmettende werking en laat geen fosfaten achter in je afvalwater.

AquaCell

AquaCell waterontharder

Heb je regelmatig last van kalkaanslag op de douchewanden of in bad? Dat komt door de reactie van calcium en magnesium in het water met zeep. De plakkerige substantie tegen je douchewand of tegels kan na verloop van tijd onhygiënisch worden. De waterontharder van AquaCell haalt kalkvormende deeltjes uit het water. De mechanische waterontharder werkt op waterdruk, waardoor je geen stroom of stopcontact nodig hebt.

Door het zachte, kalkvrije water blijven er geen witte kalkdruppels meer achter na het gebruik van water. Ook blijkt dat het vlekverwijderend vermogen van kalkvrij water veel groter is dan dat van hard water. Dat betekent dat je minder wasmiddel en vaatwaspoeder nodig hebt en dat je deze apparaten op een lagere temperatuur kunt instellen. Nog beter duurzaam schoonmaken dus. Alle antikalkmiddelen die je nog in huis hebt kunnen de deur uit. De waterontharder heeft de grootte van een koffertje en past bij de meeste mensen gewoon in de meterkast.

Anderen lazen ook:  Milieuvriendelijk schoonmaken

ZO starterpakket duurzaam schoonmaken

Plantaardige schoonmaakproducten

Naast alle standaard producten in de supermarkt bestaan er gelukkig ook natuurlijke schoonmaakproducten die ook nog eens betaalbaar zijn. Wat dacht je van de producten van ZO? Maak je huis, sanitair, keuken en glas (bijvoorbeeld dat van je smartphone) schoon met deze 100% natuurlijke, recyclebare en hygiënische producten. Probeer bijvoorbeeld het ‘ZO keuken schoon startpakket’ dat bestaat uit een sprayer, een navulzak met reinigingsconcentraat en een ecologisch microvezeldoekje.

Met de navulzak van 500 ml kun je 10 keer de sprayer vullen en daarmee een jaar lang duurzaam schoonmaken. Zo wordt er geen water, zoals bij de huidige schoonmaakproducten, vervoerd en dat scheelt aanzienlijk in transport en dus het milieu. Als de navulzak leeg is, stuur je hem gratis terug naar ZO. Zij vullen hem dan weer voor je, waardoor je hem kunt hergebruiken. Als de zak niet meer gevuld kan worden, wordt deze als grondstof voor nieuwe producten gebruikt. Zo wordt er geen afval geproduceerd.

 

Dit artikel is eerder verschenen in Groener Wonen 04 2020.

Groener Wonen nieuwsbrief