Vloerverwarming is comfortabel, helemaal als het systeem ook kan koelen. Voor welke vorm je ook kiest: je bent goedkoper uit en duurzamer bezig als je vloerverwarming combineert met goede vloerisolatie.

Vloerisolatie en de voordelen

Vloerverwarming en –koeling is een veel gebruikte manier om controle te hebben over de temperatuur in je huis. Het isoleren van je vloer is heel belangrijk om deze warmte vast te houden. Dat geldt voor ramen, muren en het dak en vooral ook voor de vloer, want anders verdwijnt er veel warmte naar de bodem of kruipruimte. Ben je niet van plan om vloerverwarming aan te leggen, dan nog is een goede vloerisolatie belangrijk voor het wooncomfort. Heb je een kruipruimte, dan is isoleren vaak vrij eenvoudig. Het isolatiemateriaal houdt koude lucht en vocht uit de kruipruimte tegen. Je kunt kiezen voor diverse materialen. We noemen er een paar:

Thermokussens

Deze luchtkussens bestaan uit laagjes kunststoffolie en aluminiumfolie. In deze kussens wordt een aantal luchtlagen aangebracht. Deze lucht houdt de warmte vrijwel volledig tegen. Laat dit wel door een professioneel bedrijf installeren.

Glaswol

Dit relatief goedkope materiaal heeft een hoge isolatiewaarde en is bovendien waterafstotend en brandveilig. Steenwol, een andere minerale wol, heeft dezelfde positieve eigenschappen, maar is wel iets duurder.

EPS platen

Dit materiaal is een soort piepschuim en isoleert erg goed. Daarnaast is het onderhoudsvrij en gaat het erg lang mee. EPS is ook verkrijgbaar als parels of chips.

PUR schuim

PUR wordt als schuim ingespoten en expandeert heel snel, waardoor er geen kieren ontstaan en het je vloer dus optimaal isoleert. Het materiaal is wel wat duurder. PUR schuim wordt voornamelijk gebruikt om de onderkant van je vloer te isoleren. Hiervoor is een kruipruimte van minstens 50 centimeter vereist.

Geen kruipruimte?

Wil je vloerverwarming en heb je geen kruipruimte, dan wordt het een ingrijpende verbouwing om zowel isolatiemateriaal als vloerverwarming aan te kunnen brengen.

Anderen lazen ook:  Energie besparen in de woonkamer

Meer weten over vloerisolatie en -verwarming:

Energie besparen met vloerverwarming