Wanneer je overweegt vloerverwarming toe te passen, controleer dan hoe goed jouw vloer geïsoleerd is. Door je vloer of kruipruimte goed te isoleren, verhoog je het rendement van je vloerverwarming en gaat er minder warmte verloren. We vertellen je meer over isolatie bij vloerverwarming. 

Hoe werkt vloerverwarming?

Vloerverwarming is een vorm van lagetemperatuurverwarming (ltv). Je warmtepomp of ketel warmt het water op tot de gewenste temperatuur, waarna het water door buizen in de vloer gepompt wordt. Een verdeler zorgt ervoor dat het water gelijkmatig verdeeld wordt, waardoor de vloer gelijkmatig opwarmt en zijn warmte zal afgeven. Het water circuleert en wordt daardoor altijd op de juiste temperatuur gehouden. Voordelen van vloerverwarming zijn het hoge rendement in vergelijking met radiatoren en de lage temperatuur waarop het water verwarmd wordt, waardoor je dus energie bespaart. Vloerverwarming kan als hoofd- en als bijverwarming gebruikt worden.

isolatie bij vloerverwarming

Is vloerisolatie nodig bij vloerverwarming?

Het antwoord op deze vraag is simpel: Ja! Wanneer je vloerverwarming aanlegt, maar je vloer niet of onvoldoende geïsoleerd is, gaat er veel warmte verloren. Dit kan zoveel zijn, dat je de ruimte niet warm krijgt, zeker in het geval van vloerverwarming als hoofdverwarming.  Ook duurt het veel langer voor een ruimte opwarmt, wat veel energie kost. Het is dus belangrijk om onder vloerverwarming te isoleren. Wanneer je dit doet, zul je merken dat je vloer de warmte vele malen langer vasthoudt en je de thermostaat aan het eind van de dag zelfs al iets eerder lager kunt zetten. Door de vloer te isoleren bij vloerverwarming bespaar je tot wel 40% energie.

isolatie bij vloerverwarming

Welke opties zijn er voor isolatie bij vloerverwarming?

Er zijn verschillende mogelijkheden om de vloer te isoleren. Denk hierbij aan isolatieplaten of PUR zonder HFK. HFK is een krachtig broeikasgas, wat het milieu zwaar belast. Het is ook aan te raden de kruipruimte te isoleren om zo te voorkomen dat er via deze ruimte warmte verloren gaat. Voor optimaal rendement plaats je onder de vloerverwarming reflectiefolie, die de warmte reflecteert en voorkomt dat deze verloren gaat.