Vloerverwarming zorgt voor meer comfort en helpt je besparen op je energierekening. Niet iedere vloer is echter geschikt voor vloerverwarming. Sommige vloerbedekkingen geleiden de warmte beter dan anderen. Wat is nu de beste vloer voor vloerverwarming? Wij leggen het je uit.

Vloerverwarming kan onder elk soort vloer gelegd worden. Sommige soorten zullen echter de warmte minder goed geleiden, waardoor je minder bespaart. Bij het kiezen van je vloer is het daarom slim om rekening te houden met de warmte geleidbaarheid. Hoe sneller en efficiƫnter de warmte naar het vloeroppervlak wordt gebracht, hoe beter je vloerverwarming de ruimte kan verwarmen.

Tegels en steen

Tegels en steen hebben een hoge thermische geleidbaarheid. De warmte van de verwarmingsbuis gaat snel naar het vloeroppervlak. Daarnaast houden ze de warmte ook goed vast. Er zijn ook speciale keramische tegels. Deze zijn dankzij hun lage warmteweerstand ook zeer geschikt voor vloerverwarming.

Houten vloeren

Hout is over het algemeen een minder geschikte vloer voor vloerverwarming. Hout isoleert goed, maar dat is juist nadelig bij vloerverwarming. Daarnaast krimpt hout en zet het uit bij temperatuurverschillen. Wil je toch graag een houten vloer? Laat je dan goed adviseren over de verschillende soorten hout. Bewerkt hout is vaak beter bestand tegen de schommelingen in vloertemperatuur. Ook geleiden sommige houtsoorten de warmte beter dan andere, waardoor deze meer geschikt zijn.

Laminaat

Laminaat is goed te combineren met vloerverwarming, mits je enkele maatregelen treft. Onder laminaat kun je het beste eerst een ondervloer leggen die geschikt is voor vloerverwarming. Het is verstandig om na te vragen bij de fabrikant of het laminaat dat je op het oogt hebt de warmte goed genoeg geleidt voor vloerverwarming.

Vinyl en PVC

Vinyl is een goede vloer voor vloerverwarming. Het warmte op en koelt snel af. Vinyl vloeren zijn niet aan te raden in ruimtes met een hoog warmteverlies, vanwege de beperkte temperatuur die ze kunnen bereiken.

Anderen lazen ook:  Zuinig verwarmen zonder isolatie

PVC vloeren zijn vinyl vloeren van zwaardere kwaliteit. Doordat PVC veel warmte doorlaat, is het geschikt voor vloerverwarming. Voordat je een PVC vloer gaat leggen, is het wel nodig om te zorgen voor een egale ondervloer.

Tapijt

Afhankelijk hoe het tapijt bevestigd is, kan het geschikt zijn voor vloerverwarming. Tapijt moet worden gelijmd over de onderzijde. Ook moet de rugzijde geschikt zijn voor vloerverwarming. Het is belangrijk om erop te letten dat het tapijt zelf of de ondervloer niet de warmte blokkeert. Tapijt met een foamlaag of hoogpolig tapijt zijn bijvoorbeeld niet te combineren met vloerverwarming.

Gietvloer

Gietvloeren zijn erg populaire vloeren vanwege de industriƫle look. Het zijn ook erg geschikte vloeren voor vloerverwarming doordat ze veel warmte doorlaten. Een bonuspunt bij gietvloeren is dat ze makkelijk schoon te maken zijn.

Twijfel je of jouw vloer voor vloerverwarming geschikt is?

Heb je een mooie vloerbedekking op het oog, maar twijfel je nog? Laat je adviseren door een expert of jouw vloer voor vloerverwarming geschikt is.

Groener Wonen nieuwsbrief