De dagen worden korter, de nachten langer. De buitentemperaturen dalen en binnenshuis doen we de kachel weer sneller aan. Hoe kunnen we daar verstandig mee omgaan? Rob van den Berg, monteur bij Feenstra, geeft je graag zes tips hoe je zuinig kan verwarmen.

Feenstra

1. Beperk je energieverbruik

Probeer zo min mogelijk aardgas en andere fossiele brandstoffen te gebruiken. Dat doe je onder andere door je energievraag te beperken door middel van isolatie en HR++ glas. Waar het kan, is het goed om te kijken naar duurzamere verwarmingstechnieken als een warmtepomp of zonneboiler.

Maar ook je gedrag speelt een wezenlijke rol om je verbruik terug te dringen. Dat kunnen eenvoudige dingen zijn. De deuren dichthouden, een extra dikke trui in de winter, de thermostaat een graadje lager zetten of bijvoorbeeld alleen wassen als de machine vol zit.

Een hoop mensen hebben een thermostaat met een klokprogramma. Maak een bewuste keuze hoe jouw programma eruitziet en welke temperaturen je wilt op welke momenten. De thermostaat doet dan de rest.

Cv-ketel voorbereiden op de winter

2. Zet de verwarming niet altijd omlaag

Heb je thuis een cv-ketel? Dan ben je waarschijnlijk al gewend om ’s nachts voor het slapengaan de thermostaat lager te zetten. Woon je echter in een huis met vloerverwarming of een warmtepomp, dan zit dit net wat anders in elkaar. Bij dit soort systemen is het van belang dat de woning zoveel mogelijk een constante temperatuur heeft.

Doordat je op lagere temperaturen verwarmt, duurt het namelijk langer en kost het meer energie voordat de woning weer op de juiste temperatuur is. Zet in dat geval de thermostaat daarom ’s nachts niet lager dan twee graden onder de stooktemperatuur.

3. Wél verwarmen waar niemand is

Een veelgehoord advies is om geen kamers te verwarmen waar niemand aanwezig is. Dat is zeker goed, maar het is ook verstandig om af en toe wel deze kamers te verwarmen. Op die manier zorg je voor een goede doorstroming en koelt je woning niet te veel af. Bovendien voorkom je zo ook dat de radiatorknoppen vast komen te zitten.

Anderen lazen ook:  Een slim huis, energie besparen met behulp van techniek

Cv-ketel voorbereiden op de winter

4. Laat regelmatig je cv-installatie onderhouden

Controleer de waterdruk van je cv-ketel. De druk moet tussen de 1,5 en 2 bar zijn. Vul je ketel bij als de druk onder deze drempelwaarde zit. Ontlucht ook regelmatig je radiatoren. In radiatoren belemmert opgehoopte lucht de afgifte van de warmte.

Daarnaast kan vuil in de leidingen, radiatoren en cv-ketel ervoor zorgen dat deze minder goed werken. Door elke twee jaar je cv-ketel te laten controleren en schoon te laten maken door een vakman blijft deze goed en efficiënt werken en verspilt deze niet onnodig energie.

5. Zet de plafondventilator aan

Wist je al dat veel plafondventilatoren een zomer- én een winterstand hebben? Met een handig knopje kun je de richting van de ventilator omdraaien. Koude lucht wordt dan van beneden naar boven gezogen en warme lucht stroomt via de wanden naar beneden. Op die manier wordt de warmte in je woning beter verdeeld.

6. Staat het gas erop?

Zo nu en dan kom ik bij een bewoner die een storing aan de cv-ketel meldt, terwijl de ketel prima in orde is. In de buurt is dan tijdelijk de gastoevoer naar de woning afgesloten. Meestal zijn bewoners hierover geïnformeerd, maar dat vergeet men weleens.

Mijn advies is daarom om eerst even de gaskraan of elektravoorziening te controleren. Doet de verwarming het niet, maar werken ook het gasfornuis en de verlichting niet? Dan is de kans groot dat er een externe factor is waarom je tijdelijk in de kou zit.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Feenstra