Door vloerisolatie aan te leggen, verduurzaam je je woning en zorg je ervoor dat de warmte niet via de vloeren kan ontsnappen. Hierdoor bespaar je energie en heb je nooit meer koude voeten.

Isolatiemateriaal is speciaal ontwikkeld om geen warmte te geleiden en deze warmte dus tegen te houden. Door dit materiaal op of onder je vloer te plaatsen, wordt warme lucht binnenshuis gehouden en voelen je vloeren behaaglijker aan.

Hoe werkt het?

Er zijn verschillende manieren om je vloer te isoleren. Heb je een kruipruimte, dan is de beste optie om het isolatiemateriaal aan de onderkant van de vloer te plaatsen. Boven in de kruipruimte dus. Voor dit alternatief moet je kruipruimte minstens 35 centimeter hoog zijn.

Als je geen, of een lage, kruipruimte hebt, kan het isolatiemateriaal ook op je vloer worden geïnstalleerd. Bij een houten vloer kunnen planken worden verwijderd, waarna het isolatiemateriaal onder de vloer wordt gelegd. Bij een betonvloer komt het materiaal boven de vloer te liggen met daarbovenop nieuwe vloerbedekking naar keuze. Deze manier kun je natuurlijk ook bij een houten vloer toepassen, indien je deze niet per se wil behouden.

isoleren

Voordelen vloerisolatie

  • Doordat de warme lucht niet meer kan ontsnappen via de vloer, hoef je minder hard te stoken om je woning te verwarmen. Je cv-ketel of warmtepomp hoeft dus minder hard te werken en hiervoor is dan ook minder gas of elektriciteit nodig. Dit ga je terug zien in een lagere energierekening.
  • Vloerisolatie zorgt ervoor dat de warme lucht binnenshuis blijft en je vloeren dus ook warmer aanvoelen. Op die manier heb je geen last meer van koude voeten en verbetert je wooncomfort.
  • Door je huis beter te isoleren en dus te verduurzamen, gaat ook je energielabel omhoog. Een hoger energielabel kan gunstig zijn bij de eventuele verkoop van je woning. Het zorgt voor een lichte prijsstijging en kan zorgen voor een betere ligging in de markt.
  • Een laag energieverbruik is niet alleen fijn voor je portemonnee, maar zeker ook voor het milieu. Door minder gas te verbruiken, is er ook minder CO2-uitstoot.
Anderen lazen ook:  Kruipruimte isoleren

duurzamer energielabel

Soorten vloerisolatie

  • Glaswol: Dit relatief goedkope materiaal heeft een hoge isolatiewaarde en is bovendien waterafstotend en brandveilig. Steenwol, een andere minerale wol, heeft dezelfde positieve eigenschappen, maar is wel iets duurder.
  • EPS platen: Dit materiaal is een soort piepschuim en isoleert erg goed. Daarnaast is het onderhoudsvrij en gaat het erg lang mee. EPS is ook te verkrijgen als parels of chips.
  • Thermokussens: Deze luchtkussens bestaan uit laagjes kunstoffolie en aluminiumfolie. In deze kussens wordt een aantal luchtlagen aangebracht. Deze lucht houdt de warmte vrijwel volledig tegen. Een nadeel van de thermokussens is, dat de brandveiligheid een stuk lager ligt dan bij glaswol of PUR.
  • PUR schuim: Dit is misschien wel het meest efficiënte materiaal. PUR wordt als schuim ingespoten en expandeert heel snel, waardoor er geen kieren ontstaan en het je vloer dus optimaal isoleert. Het materiaal is wel wat duurder. PUR schuim wordt voornamelijk gebruikt om de onderkant van je vloer te isoleren. Hiervoor is een kruipruimte van minstens 50 centimeter vereist.

isolatiematerialen

Kosten

De hoogte van de kosten voor het isoleren van je vloer heeft alles te maken met de keuze voor het materiaal. Daarnaast dien je ook rekening te houden met manuren voor de installatie. Zeker bij thermokussens is het verstandig om professionals in te schakelen. Het aanbrengen van dit materiaal moet namelijk erg precies gebeuren, anders ontstaan er kieren. De tarieven van aannemers en bouwbedrijven kunnen erg uiteenlopen. Oriënteer je dus altijd goed op verschillende bedrijven.

Glaswol kost ongeveer € 10-€ 20 per vierkante meter. Een vierkante meter EPS plaat kost ongeveer € 10-€ 15, afhankelijk van de dikte. De prijs voor thermokussens ligt rond de € 15 per vierkante meter. PUR schuim is wat duurder met prijzen tussen de € 15 en € 30 per m2.

De kosten die je maakt om je vloer te isoleren, verdien je in de loop der jaren terug door een lagere energierekening. De besparing is gemiddeld maar liefst zo’n € 250 per jaar.

 

Groener Wonen nieuwsbrief