Het isoleren van je huis is erg belangrijk om het binnen behaaglijk te houden. Zonder isolatie gaat alle warmte namelijk verloren. Vergelijk het met het openlaten van alle ramen en deuren in huis.

Comfort door isolatie

De belangrijkste reden om je huis goed te isoleren, is het wooncomfort. Een goede isolatie zorgt ervoor dat de warmte beter en langer in je huis blijft. Er bestaat wand-, vloer-, dak- en gevelisolatie. Het is echter niet per se nodig om al deze zaken te isoleren. Toch geldt dat hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe meer warmte er wordt vastgehouden.

Isoleren houdt in dat je een bepaald materiaal aanbrengt, bijvoorbeeld op of onder je vloeren of achter je muren, dat speciaal is ontwikkeld om warmte en kou tegen te houden. Een handige manier om erachter te komen waar je kunt beginnen met isoleren, is door een (gratis) adviesgesprek aan te vragen.

Aan de ene kant zorgt een goede isolatie er dus voor dat er minder warmte naar buiten ontsnapt, maar aan de andere kant beschermt deze isolatie de ruimtes in huis ook beter tegen lucht van buitenaf. Hierdoor heb je in een geïsoleerd huis minder last van tocht. Daarnaast wordt ook het vocht buiten de deur gehouden, wat de kans op schimmelvorming weer aanzienlijk verkleint.

Niet alleen in de ruimtes van je woning voelt het behaaglijk aan, ook de vloeren, muren en ramen zelf zullen minder koud aanvoelen wanneer deze goed zijn geïsoleerd. Dit heeft natuurlijk een groot positief effect op het wooncomfort. Vooral een warme vloer is erg prettig: nooit meer koude voeten. Het feit dat een goede isolatie koude lucht tegenhoudt, betekent ook dat het isoleren van je huis er ’s zomers voor zorgt dat warme lucht buiten blijft. Hierdoor blijft je woning langer koel.

warme radiator

Lees meer over verschillende soorten isolatie:

Geld besparen met isolatie

Doordat de warmte in een goed geïsoleerd huis beter binnenshuis blijft hangen, hoef je dus ook minder hard te stoken. Dit houdt dan weer in dat je geld zult besparen op je energierekening. Je ketel hoeft minder hard te werken om je huis warm te houden. Bovendien zorgt isolatie er ook voor dat je gewenste binnentemperatuur sneller bereikt wordt. Hierdoor kan je ketel dus ook eerder stoppen met het verwarmen van je woning.

Door het gebrek aan isolatie gaat warmte verloren. Doordat warme lucht opstijgt, gaat de meeste warmte via het dak verloren. Dit kan oplopen tot wel 30% verlies van de warmte in je woning. Als je dit in je achterhoofd houdt, wordt al snel duidelijk dat het isoleren van je woning je veel geld kan schelen.

Anderen lazen ook:  Subsidie voor het isoleren van je woning verhoogd

Naast het feit dat je structureel geld bespaart op je energierekening, kan goede isolatie ook nog op een andere manier geld opleveren. Dit heeft allemaal te maken met het energielabel. Wanneer een woning optimaal geïsoleerd is, krijgt dit pand een energielabel A. Hoe minder isolatiemaatregelen er zijn getroffen, hoe lager dit label is.

Een huis met een hoger energielabel ligt over het algemeen beter in de huizenmarkt en zal meer opleveren én wordt in theorie eerder verkocht dan een woning met een laag label. Uit onderzoek is gebleken, dat een goed geïsoleerd huis toch al snel enkele duizenden euro’s meer oplevert.

besparen

 

Subsidie

Om je te helpen je woning te verduurzamen zijn er subsidies voor isolatie beschikbaar. Zo kun je met de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis van de Rijksoverheid ongeveer twintig procent van je kosten terugvragen.

Milieuvriendelijk isoleren

De twee bovenstaande belangen bij het isoleren van een woning zijn gericht op de bewoners van een huis, maar een goede isolatie heeft ook nog een belangrijk ander voordeel, namelijk het positieve effect op het milieu. Een laag energieverbruik is niet alleen fijn voor de portemonnee, maar zorgt ook voor minder belasting van het milieu.

De verwarmingssystemen van veel huizen werken nu nog op gas. En dit gas is erg schadelijk voor het milieu, door de CO2-uitstoot. Ook bij milieuvriendelijkere alternatieven, zoals warmtepompen, is er nog steeds sprake van CO2-uitstoot. Daarbovenop is gas geen onuitputtelijke grondstof, dus het winnen van gas brengt op zichzelf al schade toe aan de aarde.

Door je huis beter te isoleren waardoor je dus minder hoeft te stoken, verbruik je minder gas. Hierdoor zal de hoeveelheid CO2-uitstoot door je huishouden dalen.

Groener Wonen nieuwsbrief