Door isolatiemateriaal aan te brengen aan de buiten- of binnenkant van je dak, kun je je stookkosten flink drukken. Dakisolatie is een van de meest efficiënte manieren om je huis energiezuiniger te maken.

Warme lucht stijgt op en om die reden kan er een hoop warmte ontsnappen via je dak. Zonder dakisolatie kan er maar liefst 25% warmte verloren gaan. Door je dak te isoleren, kun je dit dus voorkomen. Van alle manieren om je huis te verduurzamen, is dakisolatie één van de meest efficiënte en meest rendabele. Alleen met het isoleren van je spouwmuur bereik je meer resultaat. Via de spouw ontsnapt namelijk zo’n 30% van de warmte.

Hoe werkt dakisolatie?

Er zijn in principe twee manieren om je dak te isoleren: aan de binnenkant en aan de buitenkant van het dak. Bij beide manieren wordt er isolatiemateriaal aangebracht aan het dak. Deze materialen zijn speciaal ontwikkeld dat ze geen warmte geleiden en warme lucht dus tegenhouden. Dit houdt dan ook in dat de warme lucht binnenshuis wordt gehouden, maar zorgt er ook voor dat ’s zomers de warme lucht wordt buiten gehouden. Hierdoor wordt de temperatuur in je woning zowel in de winter als in de zomer behaaglijker.

Isoleren van de zoldervloer

Een derde variant is het isoleren van je zoldervloer. Als je je zolder alleen voor bijvoorbeeld opslag gebruikt, hoef je deze ruimte niet te verwarmen. Dan kun je ervoor kiezen om het isolatiemateriaal op je zoldervloer aan te brengen. Zo wordt de warmte al voor de zolder tegengehouden. Het nadeel is dat de zolder in de winter koud blijft en in de zomer juist snel opwarmt. Deze optie heeft alleen nut als je de zolder kan afsluiten met een deur of luik.

Dakisolatie aan de binnenkant

Dakisolatie aan de binnenkant of het isoleren van je zoldervloer zijn de goedkopere varianten. Het nadeel hiervan is wel dat je ruimteverlies krijgt in je woning. Er wordt immers een extra laag aan je dak of vloer toegevoegd. Dit ruimteverlies is overigens niet altijd het geval: Als je een dakconstructie met kepers hebt, is het isolatiemateriaal tussen deze kepers te plaatsen.

Dakisolatie aan de buitenkant

Door dakisolatie aan de buitenkant heb je sowieso geen ruimteverlies, maar dit alternatief is wel duurder en vrijwel niet geschikt om zelf uit te voeren. De dakbedekking zal bij dakisolatie aan de buitenkant namelijk eerst verwijderd worden om de isolatielaag te kunnen plaatsen. Daarna wordt de bedekking weer teruggeplaatst. Heb je een plat dak? Dan is het verstandig om met behulp van een erkend bedrijf de buitenkant van je dak te isoleren. Een plat dak kun je beter niet van binnenuit isoleren, omdat het risico op vocht of schimmel dan erg groot is.

aanbrengen dakisolatie

Voordelen dakisolatie

  • Doordat de warme lucht niet meer kan ontsnappen via het dak, hoef je minder hard te stoken om je woning te verwarmen. Je cv-ketel of warmtepomp hoeft dus minder hard te werken en hiervoor is dan ook minder gas of elektriciteit nodig. Dit ga je terug zien in een lagere energierekening.
  • Door je huis beter te isoleren en dus te verduurzamen, gaat ook je energielabel omhoog. Een hoger energielabel kan gunstig zijn bij de eventuele verkoop van je woning. Het zorgt voor een lichte prijsstijging en kan zorgen voor een betere ligging in de markt.
  • Een laag energieverbruik is niet alleen fijn voor je portemonnee, maar ook zeker voor het milieu. Door minder gas te verbruiken, is ook er ook minder CO2-uitstoot. Aangezien er 25% van de warmte kan ontsnappen via het dak, zal het gasverbruik dan ook flink dalen, wanneer je dak goed geïsoleerd is.
Anderen lazen ook:  Tot 33% besparen op de energiekosten met isolatie

Soorten dakisolatie

  • Glaswol: Glaswol is een relatief goedkoop materiaal voor dakisolatie. De wol wordt in platen gesneden en kan op die manier eenvoudig worden aangebracht, vooral ook bij een constructie met kepers. Bovendien werkt dit materiaal goed als geluidsdemper. Steenwol heeft dezelfde voordelen, maar is iets duurder.
  • PUR schuim: Dit materiaal is misschien wel het meest efficiënt. PUR schuim wordt, zoals de naam al zegt, als schuim ingespoten. Dit schuim expandeert dan snel en dicht zo alle kieren naadloos. Hierdoor is de isolatie optimaal. Het materiaal is wel wat duurder.
  • Isolatieplaten: Dit materiaal is wat dunner dan bijvoorbeeld glaswol, waardoor het eventuele ruimteverlies kan worden beperkt. Daarnaast zijn de platen in grote oppervlaktes te verkrijgen, waardoor het plaatsen ervan redelijk snel gebeurt. Heb je een plat dak? Dan zijn isolatieplaten het meest geschikt. Platen zijn wel prijzig en de kans op kieren is aanwezig.

De bovengenoemde drie materialen zijn de meest gebruikte, maar daarnaast zijn er nog een hoop andere alternatieven. Er zijn ook ecologische keuzes, denk hierbij aan houtwol of kurk.

isolatiematerialen

Kosten van dakisolatie

Dakisolatie aan de binnenkant is over het algemeen ongeveer de helft goedkoper dan dakisolatie aan de buitenkant van je dak. Kosten die je maakt, verdien je in de loop der jaren terug door een lagere energierekening.

Glaswol is de goedkoopste variant en kost ongeveer € 10 tot € 20 per vierkante meter. PUR schuim is al wat duurder met prijzen tussen de € 15 en € 30 per m2. Isolatieplaten zijn erg prijzig: € 50 tot € 200. Kijk hier voor een overzicht van de kosten voor alle soorten materialen.

De bovenstaande prijzen gelden alleen voor de materialen en dus niet voor de installatie hiervan. Houd dus ook rekening met kosten voor arbeid. De tarieven van aannemers en bouwbedrijven kunnen sterk uiteenlopen. Oriënteer je dus altijd goed om te voorkomen dat je te veel betaalt.

Lees ook: Mijn huis isoleren, waar begin ik?

Groener Wonen nieuwsbrief