Na het installeren van zonnepanelen is het verbeteren van de isolatie de meest genomen maatregel om woningen te verduurzamen. Maar je huis isoleren kan nog een uitdagende klus zijn. Hoe weet je immers waar je moet beginnen? We helpen je op weg.

Huis isoleren: welke soorten isolatie zijn er?

Er zijn verschillende manieren om te isoleren. Zo is er vloerisolatie, gevelisolatie, dakisolatie en zijn er verschillende glasopties. Naast deze voorbeelden zijn er verschillende kleine investeringen die je zelf al kunt doen om je woning te isoleren. Zo kun je zelf al naden en kieren dichten, radiatorfolie aanbrengen of cv-leidingen in onverwarmde ruimten isoleren. Voor de grotere maatregelen geldt, dat je wat meer zult moeten investeren. Maar, je moet dan wel weten waar je moet beginnen.

isolatie isoleren glasisolatie

Woningscan

Veel huiseigenaren zijn zich misschien niet eens bewust van de manier waarop hun woning geïsoleerd is. Om te weten waar je in kunt investeren, is het belangrijk om te weten wat je al hebt en hoe je dit kunt verbeteren. Daarnaast is niet iedere vorm van isolatie in ieder huis uit te voeren. Zo wordt vloerisolatie bijvoorbeeld al een stuk lastiger wanneer de kruipruimte niet diep genoeg is. Ook het type materiaal waarvan je vloer is gemaakt, heeft invloed op de isolatiemogelijkheden. Een handige manier om erachter te komen waar je kunt beginnen, is een woningscan. Duurzame energieleverancier Greenchoice biedt een woningscan aan waarbij je binnen vijf minuten al kunt ontdekken welke maatregelen jij kunt toepassen om je huis te verduurzamen. Zo weet je bijvoorbeeld welke soorten isolatie je kunt kiezen, maar ook of jouw woning geschikt is voor zonnepanelen.

Energieloket

Veel gemeenten hebben een energieloket. Daar kun je terecht met vragen over het verduurzamen van je woning, maar ze kunnen je ook meer vertellen over de aanvraag van subsidies. Voor verschillende grote investeringen kun je in aanmerking komen voor een subsidie. Zo is er de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis. Wie twee of meer isolatiemaatregelen toepast, komt daarvoor in aanmerking en kan ongeveer 20% van de kosten terugkrijgen.

Anderen lazen ook:  Dakisolatie

isoleren isolatiemateriaal

Materiaal 

Voor je daadwerkelijk begint met je woning isoleren, is het verstandig je ook te verdiepen in het soort materiaal. Kies het liefst voor materiaal met een hoge isolatiewaarde. Als je eraan begint, doe het dan ook meteen goed; zo haal je het meeste rendement uit je investering. Oriënteer je goed en vergelijk de verschillende isolatiematerialen.