Na het installeren van zonnepanelen is het verbeteren van de isolatie de meest genomen maatregel om woningen te verduurzamen. Maar je huis isoleren kan nog een uitdagende klus zijn. Hoe weet je immers waar je moet beginnen? We helpen je op weg.

Huis isoleren: welke soorten isolatie zijn er?

Er zijn verschillende manieren om je huis te isoleren. Zo is er vloerisolatie, gevelisolatie, dakisolatie en zijn er verschillende glasopties. Naast deze voorbeelden zijn er verschillende kleine investeringen die je huis isoleren makkelijker maken. Zo kun je zelf al naden en kieren dichten, radiatorfolie aanbrengen of cv-leidingen in onverwarmde ruimten isoleren. Voor de grotere maatregelen geldt, dat je wat meer zult moeten investeren. Maar, je moet dan wel weten waar je moet beginnen.

isolatie isoleren glasisolatie

Woningscan

Veel huiseigenaren zijn zich misschien niet eens bewust van de manier waarop hun huis geïsoleerd is. Om te weten waar je in kunt investeren, is het belangrijk om te weten wat je al hebt en hoe je dit kunt verbeteren. Daarnaast is de vorm van isolatie ook bepalend hoe je jouw huis isoleren kan. Zo wordt vloerisolatie bijvoorbeeld al een stuk lastiger wanneer de kruipruimte niet diep genoeg is. Ook het type materiaal waarvan je vloer is gemaakt, heeft invloed op de isolatiemogelijkheden.

Een handige manier om erachter te komen waar je kunt beginnen, is een woningscan. Duurzame energieleverancier Greenchoice biedt een woningscan aan waarbij je binnen vijf minuten al kunt ontdekken welke maatregelen jij kunt toepassen om je huis te verduurzamen. Zo weet je bijvoorbeeld welke soorten isolatie je kunt kiezen, maar ook of jouw woning geschikt is voor zonnepanelen.

isoleren isolatiemateriaal

Je wilt jouw huis isoleren, en dan?

Voor je daadwerkelijk begint met je huis isoleren, is het verstandig je ook te verdiepen in het soort materiaal. Kies het liefst voor materiaal met een hoge isolatiewaarde. Als je eraan begint, doe het dan ook meteen goed; zo haal je het meeste rendement uit je investering. Oriënteer je goed en vergelijk de verschillende isolatiematerialen.

Anderen lazen ook:  Vloerisolatie

Subsidies

Veel gemeenten hebben een energieloket. Daar kun je terecht met vragen over het verduurzamen van je woning, maar ze kunnen je ook meer vertellen over de aanvraag van subsidies. Voor verschillende grote investeringen kun je in aanmerking komen voor een subsidie. Zo is er de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis. Ga je jouw huis isoleren? Als je twee of meer isolatiemaatregelen toepast, kom je voor de subsidie in aanmerking en kan je ongeveer 20% van de kosten terugkrijgen.

Groener Wonen nieuwsbrief