Om het verduurzamen van je woning te stimuleren, zijn er subsidies beschikbaar. Zo ook voor isolatiewerken. Hierdoor komen de uiteindelijke kosten lager te liggen. Met subsidie voor isolatie ben je ongeveer 20% goedkoper uit. 

Voorwaarden subsidie voor isolatie

  • Misschien wel het belangrijkste om te vermelden, is het feit dat alleen nog leden van een Vereniging van Eigenaren (VvE) subsidie kunnen aanvragen voor isolatiewerkzaamheden. Voor particulieren is de pot voor subsidies sinds eind april 2017 op.
  • Er kan alleen een beroep worden gedaan op een subsidie als de panden binnen de VvE koopwoningen zijn.
  • De VvE moet een minimum van twee energiebesparende maatregelen uitvoeren om een bedrag aan subsidie te mogen ontvangen. Dit houdt dus in dat er minstens twee dingen moeten worden aangepakt. Bijvoorbeeld zowel spouwmuur– als dakisolatie of vloerisolatie én driedubbel glas.
  • De subsidie moet voordat de werkzaamheden beginnen, zijn aangevraagd.

handen

Waarvoor is subsidie beschikbaar?

  • Er is dus subsidie voor isolatie beschikbaar wanneer je minstens twee zaken laat isoleren. De hoogte van de subsidie is dan ongeveer 20% van de kosten. Maar er zijn nog een paar andere zaken waarvoor subsidie beschikbaar is.
  • Om woningeigenaren nog meer te stimuleren om hun huis te verduurzamen, is er een bonus te krijgen. Laat de VvE het gebouw extra isoleren, dus nog meer zaken dan het minimum van twee, dan is er € 4000 per appartement bovenop de subsidie van 20% te verkrijgen.
  • Er is ook geld terug te vragen, in de vorm van een subsidie, voor een energieadvies. In een gesprek met een expert of aannemer kun je advies krijgen over welke strategie het best zou zijn voor de isolatie van jouw woning. Een deel van de gemaakte kosten voor deze dienst kan worden gesubsidieerd.
  • Ook voor het opstellen van een duurzaam meerjarig onderhoudsplan is subsidie aan te vragen. In zo’n onderhoudsplan staat voor een periode van een aantal jaar beschreven wat er aan onderhoud moet gebeuren en wat de kosten hiervoor zijn.
Anderen lazen ook:  Salderen: Hoe werkt de regeling?

Subsidie isolatie aanvragen

Woon jij in een appartementencomplex of flatgebouw en wil je met jouw Vereniging van Eigenaren iets doen aan het duurzame karakter van het complex? Dan kun je terecht bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) om een subsidie aan te vragen.

Groener Wonen nieuwsbrief