Als je gaat isoleren, zijn er veel verschillende materialen waar je voor kunt kiezen. Elk isolatiemateriaal heeft zo z’n specifieke eigenschappen. Het is daarom van belang om vooraf goed in te lezen over welk materiaal bij jou en je woning past. 

Groene Bouwmaterialen

Om je huis zo duurzaam mogelijk te houden, kun je kiezen voor ecologisch isolatiemateriaal. Groene Bouwmaterialen biedt verschillende natuurlijke materialen die goed isoleren in de winter, maar ook bescherming geven tegen de hitte in de zomer. Natuurlijke isolatie heeft geluiddempende eigenschappen en het is dampopen. Dampopen wil zeggen dat het materiaal vochtregulerend is en als het ware voor een ademend huis zorgt. Hierdoor ontstaat er een gezond binnenklimaat en je hebt geen last van vochtproblemen. Het vocht dat vrijkomt tijdens het koken, douchen of de aanwezigheid van mensen kan het huis als het ware verlaten via het dak en de muren als het dampopen gebouwd is.

Houtvezelisolatie is een goed voorbeeld van een natuurlijk materiaal dat bijdraagt aan een comfortabele leefruimte en de stabiliteit van de luchtvochtigheid. Houtvezelisolatie wordt gemaakt van de reststroom van de houtindustrie. De natuurlijke houtvezel kan 15 procent aan vocht opnemen en afgeven. Voor een nog beter effect kun je de wanden afwerken met kalkstuc of leemstuc.

Naast houtvezel is ook kalkhennep een effectief isolatiemateriaal. Hennep groeit in korte tijd erg snel op alle typen grond en het zorgt ervoor dat de ecologische voetafdruk van je gebouw laag tot zelfs negatief wordt. Het materiaal is recyclebaar, licht, stevig en schimmelwerend.

Wil je isoleren met wol dan is schapenwol een goede keuze. Schapenwol is net als voorgaande materialen vochtregulerend en dampopen en het werkt goed als akoestisch isolatiemateriaal. Daarnaast kan schapenwol 33 procent van het eigen gewicht aan vocht opnemen zonder af te doen aan de isolatiewaarde.

Nog zo’n natuurproduct dat uitermate geschikt is als isolatiemateriaal is kurk. Om kurk te maken, wordt de schors van de kurkeik ontdaan van houten deeltjes en vervolgens vermalen tot korrels die vervolgens tot kurkplaten worden geëxpandeerd. In tegenstelling tot wat soms gedacht wordt, is kurk voor termieten en muizen niet interessant vanwege natuurlijke harsen die er in zitten. Kurk biedt een thermische en akoestische isolatie en je kunt het direct stucen.

Anderen lazen ook:  Oud huis isoleren

Een ander interessant isolatiemateriaal is katoen van kleding die niet meer gedragen wordt en anders op de afvalberg terecht zou komen. Metisse isolatie bestaat voor 85 procent uit katoen dat lokaal wordt ingezameld, gesorteerd, gewassen en verwerkt. Hierdoor is het een erg duurzaam product.

Aero-Therm

Je kunt naast conventionele isolatie ook kiezen voor Aero-Therm: glazen- of kunststof microbubbels in combinatie met aerogel in een laag van 0,8 tot 1 millimeter dik. Deze laag heeft een isolatiewaarde van 6 procent, dat klinkt weinig, maar de dunne laag heeft ongeveer hetzelfde effect als 70 tot 100 millimeter steenwol. Hoe dit kan? Aero-Therm reflecteert stralingswarmte en laat dit tot 70 procent terugkeren in de ruimte. Bovendien heeft de laag een snelle opwarmtijd waardoor je de verwarming lager kunt instellen en dat bespaart tot 35 procent energie.

Als je de verwarming lager of uit zet, blijft het langer behaaglijk vanwege de langere afkoeltijd. Een ander bijkomend voordeel van de ‘warme’ wanden is dat er veel minder kans op condensvorming is en dus ook minder kans op schimmelgroei. Aero-Therm is verkrijgbaar in drie varianten: interieur, exterieur en vloer.

Isolatiemateriaal van Isobooster

Isobooster is een duurzaam isolatiemateriaal bestaande uit meerdere lagen reflecterende PET-folie omgeven door luchtkussenfolies. Het bestaat voor 99 procent uit polyethyleen dat volledig recyclebaar is. Polyethyleen bevat alleen koolstofatomen en waterstofatomen. Zou je het verbranden dan levert dat geen direct gevaar op voor het milieu of voor de mens. En ook tijdens de verwerking komen er geen vezels vrij.

Voor de jaarlijkse wereldproductie van het materiaal wordt minder dan een procent van de totale productie van aardolie en aardgas gebruikt. Isobooster is te gebruiken voor dakisolatie, gevelisolatie en voor vloeren en kruipruimtes. Het materiaal kent een vochtafdrijvende werking en het heeft een geluidsisolatiewaarde van ongeveer 20,4 decibel. Door de lange levensduur van minimaal zeventig jaar kun je met Isobooster lang vooruit.

 

Dit artikel is eerder verschenen in Groener Wonen 04 2020.

Groener Wonen nieuwsbrief