Door spouwmuurisolatie aan te brengen, ontsnapt de warmte in huis minder snel naar buiten. Daarnaast kan warme lucht ’s zomers moeilijker naar binnen en blijft je huis koel.

Isoleren betekent simpelweg dat je spouwmuur wordt opgevuld met isolatiemateriaal. De ruimte tussen je binnen- en buitenmuur wordt de spouw genoemd. Er zijn vier verschillende soorten materialen waarmee je spouwmuren kunt vullen.

Voordelen spouwmuurisolatie

  • Het isoleren van je spouwmuur zorgt ervoor dat je een stuk minder hard hoeft te stoken. De warme lucht in je huis wordt door een goed geïsoleerde muur ook echt binnenshuis gehouden. Andersom wordt op warmere dagen de warmte ook beter tegengehouden, waardoor je woning minder snel opwarmt.
  • Spouwmuurisolatie houdt de lucht dus binnen, maar beschermt je huis ook tegen de buitenlucht. Hierdoor heb je minder last van tocht en vocht. Een goed geïsoleerde muur kan ook bijdragen aan de vermindering van geluidsoverlast.
  • Door je spouwmuur te isoleren hoef je minder hard te stoken om je huis warm te houden. Dit is niet alleen fijn voor je wooncomfort en je portemonnee, maar natuurlijk ook voor het milieu. Je verbruikt minder gas en hierdoor is de CO2-uitstoot lager. Spouwmuurisolatie is een eenvoudige en relatief goedkope manier om je huis te isoleren en zorgt voor een vermindering van ongeveer 30% van je stookkosten.

glaswol

Soorten spouwmuurisolatie

  • Glaswol: Dit materiaal is relatief goedkoop, niet brandbaar, waterafstotend en bovendien helpt het tegen geluidsoverlast. Mocht je voor glaswol kiezen, dan moet je spouw wel minstens 4 centimeter breed zijn. Bij andere materialen, zoals EPS en PUR is dit 3 centimeter. Wanneer glaswol wordt ingespoten, moeten er boorgaten in de muur worden gemaakt. Deze moeten van een bepaalde afmeting zijn en daarom kan glaswol alleen kan worden ingespoten in muren met een standaard voeg. Een muur met een afwijkende voeg biedt niet genoeg ruimte om te boren.
  • Steenwol: Naast glaswol is ook steenwol, een zogeheten minerale wol. Steenwol heeft dezelfde voordelen als glaswol, maar is nog beter tegen geluidsoverlast. Daarnaast gaat steenwol extreem lang mee, omdat het niet uitzet, krimpt of veroudert. Bij steenwol geldt hetzelfde principe als bij glaswol wat betreft de installatie: een minstens 4 centimeter dikke spouw én een standaard voeg.
  • EPS parels: Dit materiaal bestaat voor 98% uit lucht, wat ze volledig recyclebaar maakt. Deze eigenschap zorgt er ook voor dat de parels geen vocht opnemen en hierdoor wordt de kans op schimmelvorming bijna nihil. Daarnaast zijn EPS parels relatief goedkoop en zijn ze geschikt voor smalle spouwmuren. Een nadeel van de parels is dat de kieren minder goed worden afgedicht dan bij glaswol of PUR. Dit komt doordat de uiteindelijke isolatie uit enorm veel losse pareltjes bestaat. Verder beschermt het niet echt tegen geluid.
  • PUR schuim: Dit materiaal is in principe het beste isolatiemateriaal, aangezien het alle kieren perfect afsluit. Daarnaast is PUR volledig vochtwerend en is het geschikt voor smalle spouwmuren. PUR wordt als een zacht schuim ingespoten en expandeert enorm snel waardoor alles optimaal wordt afgesloten en dus geïsoleerd. In vergelijking met glas- en steenwol helpt PUR alleen niet zo zeer tegen geluidsoverlast. Daarbovenop is dit materiaal ook het duurst.
Anderen lazen ook:  Enkel glas isoleren

Isolatie

Kosten

De prijzen die bekend zijn voor de verschillende materialen lopen nogal uiteen, maar je kan uitgaan van de volgende gemiddelden:

Voor glaswol ligt de prijs tussen de € 15 en € 20 per vierkante meter. Steenwol kost ongeveer € 18 tot € 23. Voor EPS parels is dit € 20 tot € 25 per m2 en voor PUR schuim €25 tot €30. Dit zijn overigens alleen de kosten voor het materiaal. Bij installatie komen hier onder andere ook nog kosten voor manuren bij kijken. Het loont zich zeker om je goed te oriënteren op verschillende bedrijven. De tarieven kunnen namelijk flink verschillen.

Naast de lage kosten is het rendement erg hoog. Dit maakt het isoleren van je spouwmuur dus een goede zet in het verduurzamen van je woning. Na gemiddeld vier jaar heb je de investering alweer terugverdiend. Hoe groter de oppervlakte van je woning, hoe duurder natuurlijk de isolatie. Maar in dit geval is ook het rendement een stuk hoger. Hierdoor ligt de terugverdientijd eigenlijk bij iedere woning op vier jaar.

Isolatie pur

Wanneer geschikt?

Spouwmuurisolatie is niet voor elke woning een optie. Woningen die vóór 1920 gebouwd zijn, hebben vaak niet eens een spouwmuur. Deze panden zijn gebouwd met enkele muren. Spouwmuurisolatie is bij deze huizen dus niet van toepassing. Heb jij een woning die voor de jaren 20 is gebouwd en wil je toch energiebesparende maatregelen treffen? Dan kun je kijken naar de mogelijkheden voor binnen- en buitengevelisolatie. In dat geval wordt er ofwel binnen of buiten een extra wand geplaatst. Tussen deze nieuwe wand en de bestaande muur wordt dan het isolatiemateriaal aangebracht.

Voor de meeste woningen die tussen 1920 en 1982 zijn gebouwd, is isoleren wel een goed plan. Het grootste deel van de huizen die tussen 1920 en 1975 zijn gebouwd, heeft namelijk nog geen geïsoleerde spouwmuur. Bij huizen die tussen 1975 en 1972 zijn gebouwd is de isolatie vaak minimaal. Het isoleren hiervan is een goede optie en kan veel energie besparen. Het is wel van belang dat je spouwmuur vrij is van eventueel bouwafval, dat tijdens het bouwen van de binnen- en buitenmuur kan zijn achtergebleven. Als het namelijk niet mogelijk is om het isolatiemateriaal gelijkmatig te verspreiden, kunnen er zogeheten koudebruggen ontstaan en deze zorgen dan weer voor vochtplekken en uiteindelijk schimmel.

Voor woningeigenaren met panden die na 1982 gebouwd zijn, is het isoleren van de spouwmuur vaak niet nodig. De meeste van deze huizen zijn namelijk al goed geïsoleerd. Om je huis nog extra te isoleren, kun je dan ook voor gevelisolatie kiezen. Of schaf bijvoorbeeld zonnepanelen aan om op die manier je energieverbruik nog extra te drukken. Het kan wel zijn dat de isolatie na verloop van tijd aan vervanging of verbetering toe is. Het is nooit verkeerd om een specialist om advies te vragen.

Lees ook over vloerisolatie en dakisolatie!

 

Groener Wonen nieuwsbrief