De woningmarkt kan een ingewikkelde wereld zijn. Zeker wanneer ook duurzaamheid om de hoek komt kijken. Alle gebouwen in Nederland hebben sinds 2015 een energielabel, dat aangeeft hoe energiezuinig het pand is. Maar wat houdt dit energielabel nou precies in? En waar moet je op letten bij de koop of verkoop van een woning?

Ieder pand in Nederland, of het nu gaat om een woning, kantorenpand of schoolgebouw, moet sinds 2015 verplicht een energielabel hebben. Dit label gradeert panden in een schaal van A tot G en laat op die manier zien hoe energiezuinig het gebouw is, waarbij A staat voor zeer zuinig en G voor zeer onzuinig. Deze klasse geeft aan hoe zuinig een huis is in vergelijking tot een soortgelijk huis. Dit betekent overigens niet dat bewoners van soortgelijke panden met hetzelfde label, dezelfde kosten maken. De manier waarop je stookt, warm water gebruikt, of de hoeveelheid apparaten die je hebt, bepalen de hoogte van deze kosten.

Transparantie

Het energielabel is in het leven geroepen om de onroerendgoedmarkt transparanter te maken. Kopers kunnen nu namelijk in één oogopslag zien of een huis zuinig is en daarmee of een pand een goede koop of investering zal zijn. In het label worden verschillende zaken beschreven. Zijn al deze zaken optimaal, dan krijgt het pand een groen label. Een zeer zuinig huis heeft goede isolatie, ten minste dubbelglas, een energiezuinig verwarmingssysteem en zonnepanelen. Mist je woning een van deze dingen, dan zal dat worden vertaald in een lagere klasse.

energielabel

Voorlopig energielabel

In 2015 kregen alle Nederlandse gebouwen een voorlopig energielabel toegewezen. Dit label werd bepaald door te kijken naar bekende en algemene informatie over de panden. Denk aan bouwjaar, oppervlakte, aan- of afwezigheid van dubbel glas, etc. Wat er in de loop der jaren is verduurzaamd aan deze panden is dus niet zichtbaar in deze voorlopige gradatie. Om dit te weten te komen, moet je een definitief label aanvragen. Dit wordt overigens pas verplicht wanneer je je huis wil verkopen. Tot die tijd voldoet het voorlopige label. Het aanvragen van een definitief label kan gemakkelijk online. Hiervoor moet je je woninggegevens en een bewijslast ter controle opsturen aan een deskundige. De kosten voor dit proces bedragen slechts enkele euro’s tot enkele tientjes.

Anderen lazen ook:  Column Adriaan Pietersma: Waarom wachten met verduurzamen?

(Benieuwd naar je voorlopige label? Klik dan hier en vul je type woning en postcode in)

Voordelen groen energielabel

De voordelen van een groen energielabel, en dus een zuinig huis, zijn minder CO2-uitstoot, een behaaglijker binnenklimaat, wat weer zorgt voor meer wooncomfort en een (over het algemeen) lagere energierekening. In tien jaar tijd kan een ‘groen’ huishouden duizenden euro’s goedkoper uit zijn dan een ‘rood’ huishouden. Daarnaast zorgt een A-label voor een waardestijging van je woning en een kan het bijdragen aan een kortere verkooptijd. Een buurhuis met bijvoorbeeld een D-label ligt logischerwijs minder goed in de markt. Dit neemt natuurlijk niet weg dat zaken als locatie en karakter van een woning sterk meespelen in de keus voor de koop van een huis.

huizen

Huis verkopen

Bij de verkoop van je huis is het dus erg belangrijk dat je een definitief energielabel hebt aangevraagd. Doe je dit niet, dan kun je een boete krijgen oplopend tot € 405. Krijg je je huis niet een, twee, drie verkocht, is dit geen ramp. Het nieuwe label is namelijk tien jaar geldig. Online staat een handige tool waarmee je kunt zien hoe je jouw huis zuiniger kunt maken. Na het invullen van jouw woonsituatie, kun je lezen welk label jouw woning heeft en wat er beter kan. Bovendien staat er hoeveel deze energiebesparende maatregelen kosten en ook vooral wat ze je gaan opleveren.

Huis kopen

Heb je nou echt je droomhuis gevonden, maar heeft deze woning een oranje of zelfs rood label? Dan is het mogelijk om energiebesparende maatregelen meteen mee te financieren. Daarnaast is ook een lening uit het zogeheten Energiebespaarfonds een optie én kun je bepaalde subsidies krijgen, voor bijvoorbeeld een waterpomp.

Groener Wonen nieuwsbrief