We brengen een groot deel van onze tijd door in de keuken. Een kopje koffie zetten, maaltijden koken, bakken, afwassen en snacks uit de koelkast halen. Je hebt het misschien niet eens door, maar iedere dag verbruik je veel energie in de keuken. Met deze tips kun je eenvoudig energie besparen in de keuken.

Kookplaat

Koken op een inductieplaat is de zuinigste optie voor elektrisch koken. Wanneer je kookt op inductie, verbruik je namelijk twintig procent minder stroom dan op een keramische kookplaat. Dit komt doordat de inductieplaat alleen de pan opwarmt en niet zichzelf. Hierdoor gaat er minder stroom verloren.

Energie besparen in de keuken koken, gas, inductie, keramisch ,groener wonen

Energie besparen tijdens het koken

Gebruik de juiste pan op de juiste pit. Een kleine pan kan op een kleine pit en een grote pan op een grote pit. Door daarnaast ook de deksel op de pan te zetten voorkom je warmteverlies.

Koelkast

Sluit de koelkast als je eruit hebt gepakt wat je nodig hebt. Zo voorkom je dat er kou verloren gaat. Wil je voedsel uit de diepvries klaarmaken? Leg dit dan de dag van tevoren in de koelkast om te ontdooien. De kou die vrijkomt van het diepvriesproduct helpt je koelkast met koelen. Zo kun je extra energie besparen.

Magnetron en oven

Voor zowel de magnetron, oven of combi-magnetron geldt: Kies een apparaat dat bij jouw huishouden past. Hoe groter het apparaat, hoe meer energie het verbruikt bij het opwarmen. Heb je niet zoveel ruimte nodig voor het bereiden van je maaltijd? Kies dan ook een kleiner formaat magnetron of oven. Ga je de oven niet vaak gebruiken? Dan is een combimagnetron voor het milieu een goede keuze.

Energie besparen in de keuken tips voor de oven

Een aantal tips om energie te besparen met je magnetron en oven:

  • Voor het verwarmen van kleine porties is de magnetron zuiniger dan het fornuis of de oven.
  • Zet eten niet direct uit de koelkast of diepvries in de oven, maar laat het eerst op kamertemperatuur komen
  • Voorverwarmen is meestal niet nodig, wel moet je de baktijd dan iets verlengen
  • De heteluchtfunctie is het meest energiezuinig. Haal de bakplaat die je niet gebruikt uit de oven zodat de lucht goed kan doorstromen
  • Ontdooi gerechten het liefst in de koelkast. Lukt dat niet meer? Gebruik dan een laag vermogen van de magentron
  • Is je magnetron wat ouder? Trek na gebruik de stekker uit het stopcontact om sluipverbruik te voorkomen.

Waterkoker

Een fluitketel op het fornuis bespaart de meeste energie. Wanneer je echter slechts een kleine hoeveelheid water wilt verwarmen, dan is de waterkoker een betere optie. Een kokend-waterkraan verbruikt meer energie dan een waterkoker.

Om energie te besparen met je waterkoker is het verstandig om niet meer water te verwarmen dan je nodig hebt. Heb je toch nog heet water over? Bewaar dit dan in een thermoskan om later te gebruiken.

Vaatwasser

Het is meestal niet nodig om je afwas eerst onder de kraan af te spoelen. Restjes eten kun je eventueel weghalen met een papiertje. Zet je vaatwasser aan wanneer deze vol is.

Ga je een nieuwe keuken plaatsen? Zet de vaatwasser dan liever niet naast de koelkast neer. De warmte van de vaatwasser zorgt ervoor dat de koelkast meer energie verbruikt om koel te blijven.

energielabel

Simpel energie besparen in de keuken

Met deze twee eenvoudige tips kun je snel energie besparen in de keuken:

  • Haal de stekkers uit apparaten die je niet nodig hebt
  • Let bij de aankoop van nieuwe apparaten op het energielabel

Door stekkers uit het stopcontact te halen voorkom je sluipverbruik. Gebruik je in de ochtend vaak meerdere apparaten? Met een stekkerdoos kun je eenvoudig al deze apparaten na gebruik uitschakelen.

Heb je een nieuwe apparaat nodig? Let dan op het energielabel. Een koelkast met energielabel A++ bespaart je bijvoorbeeld al snel 20 tot 30 procent energie in vergelijking met een type met energielabel A+.

 

Lees ook: Duurzaam koken is simpel met deze kookboeken

Wil je op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws rondom energiebesparende maatregelen en praktische tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg Groener Wonen op Facebook en Instagram.

Groener Wonen nieuwsbrief