Elektrisch koken heeft de toekomst. Zeker als je je bedenkt dat we ons gasfornuis niet lang meer mogen gebruiken. Iedereen moet in 2050, ook al duurt dit nog wel een tijdje, zijn overgestapt van gas op elektriciteit. Maar kies je dan voor een keramische kookplaat of toch inductie?

Gas of elektrisch koken

Het verschil tussen koken op gas en elektrisch koken zit hem onder andere in de prijs. Als je thuis verwarmt op gas, dan is het voordeliger om ook te koken op gas. Eigenlijk verbruik je voor het koken steeds maar kleine hoeveelheden gas. Dit kost een huishouden gemiddeld zo’n twintig euro per jaar.

Elektrisch koken is iets duurder en kost je ongeveer 35 euro per jaar. Toch is het koken op gas niet altijd goedkoper. Heeft je huis bijvoorbeeld geen gasaansluiting, dan is elektrisch koken goedkoper. Deze prijs blijft op 35 euro staan, maar door de hoge transportkosten van gas, stijgen je gaskosten boven dit bedrag uit.

Elektrisch koken

Elektrisch koken kan milieuvriendelijker zijn dan koken op gas. Dit is het geval als je groene stroom gebruikt. Groene stroom wordt opgewekt door bijvoorbeeld zon, wind of waterkracht. Gas is niet onuitputtelijk en de winning ervan zorgt in Nederland voor een hoop problemen, denk aan de aardbevingen en verzakkingen in Groningen.

Inductie of keramisch

De populaire manier om te koken op elektriciteit is inductie, maar je kunt ook kiezen voor een keramische kookplaat. Wat is het verschil en wat zijn de voor- en nadelen van deze twee opties?

Inductie

Een inductieplaat werkt door middel van magnetisme. Deze magnetische stralen veroorzaken een soort wervelstorm in het voorwerp dat je op de plaat plaatst en hierdoor ontstaat er warmte in dat voorwerp. Dit verschijnsel wordt inductieverhitting genoemd.

inductiekookplaat elektrisch koken

Voordelen:

 • Door deze inductieverhitting wordt alleen de pan warm. De inductieplaat wordt lokaal wel warm, maar koelt na gebruik zeer snel af. Dit is dus een erg veilige manier van elektrisch koken.
 • De pannen warmen door dit magnetisme enorm snel op. Na ongeveer twintig seconden is je pan al op temperatuur.
 • Je kunt de temperatuur heel subtiel regelen en de plaat reageert heel snel als je de temperatuur wat hoger of lager wil zetten.
 • Het schoonmaken van een inductieplaat is enorm eenvoudig. Het is een gladde plaat, die snel afkoelt. Hierdoor kun je vrijwel direct na het koken een doekje over het oppervlak halen en is de plaat weer spik en span.
 • Inductie is de zuinigste optie als het gaat om elektrisch koken. De inductieplaat verbruikt namelijk twintig procent minder stroom dan de keramische variant. Dit komt doordat de inductieplaat alleen de pan opwarmt en niet zichzelf. Hierdoor gaat er minder stroom verloren. Alle stroom is bestemd voor de pan.
Anderen lazen ook:  Gasloos verwarmen zonder veel aanpassingen: Is dat mogelijk?

Nadelen:

 • Je moet speciale inductiepannen aanschaffen. Deze pannen hebben een dikkere bodem, om de warmte beter te kunnen verdelen.
 • Doordat je door het koken op inductie energie verbruikt, moet er een aparte stroomgroep in je meterkast worden geïnstalleerd. Hier komen dus ook nog extra kosten bij kijken.

Keramisch 

Een keramische kookplaat werkt door middel van elektrische verwarmingselementen met daaroverheen een glasplaat. Als deze elementen rood kleuren, zijn ze op temperatuur en verwarmen zo de glasplaat en dus de pannen.

keramische kookplaat

Voordelen:

 • De keramische kookplaat is goedkoper in aanschaf dan een inductieplaat.
 • Ook de keramische plaat is eenvoudig schoon te maken, doordat het in feite een glazen plaat is. Wel moet je na het koken even wachten tot de plaat is afgekoeld, voordat je begint met schoonmaken.

Nadelen:

 • De kookplaat doet er relatief lang over om op te warmen, namelijk zo’n twee minuten. Het duurt ook langer voordat de plaat is afgekoeld. Hierdoor gaat er energie verloren.
 • Doordat het wat langer duurt voordat de plaat is opgewarmd en afgekoeld, is het in het begin ook even wennen hoe je de warmte het best controleert. Mocht er iets overkoken, kun je de pan beter volledig van de pit halen, aangezien die pit nog langere tijd warm blijft.
 • Ook voor elektrisch koken met een keramische plaat is een aparte stroomgroep nodig én kun je het beste nieuwe pannen aanschaffen. Deze pannen moeten namelijk zo egaal mogelijk zijn. Door het koken op gas kunnen je pannen vervormen. Deze pannen zijn dus niet meer geschikt voor de keramische plaat.

 

Meer energie besparen in de keuken? Bekijk deze tips!

Groener Wonen nieuwsbrief